Κρυσταλλική Μεθαμφεταμίνη

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ «ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ» ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ

1) Το Φτιάξιμο – Φτιάξιμο είναι η αρχική ανταπόκριση που αισθάνεται ο χρήστης όταν καπνίζει ή παίρνει με ένεση τη μεθαμφεταμίνη. Κατά τη διάρκεια του φτιαξίματος, οι κτύποι της καρδιάς, ο ρυθμός του μεταβολισμού 1και η πίεση του αίματος του χρήστη αυξάνονται. Αντίθετα από το φτιάξιμο που συνδέεται με το κρακ κοκαΐνης το οποίο διαρκεί περίπου 2-5 λεπτά, το φτιάξιμο με μεθαμφεταμίνη μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και τριάντα λεπτά.

2) Το Ανέβασμα – Το φτιάξιμο ακολουθείται από το «ανέβασμα» που αποκαλείται μερικές φορές και «the shoulder». Κατά τη διάρκεια του ανεβάσματος, ο χρήστης συχνά αισθάνεται επιθετικά εξυπνότερος και γίνεται εριστικός, διακόπτοντας συχνά άλλους ανθρώπους για να αποτελειώσει τις προτάσεις τους. Οι παραισθησιογόνες παρενέργειες μπορεί να κάνουν το χρήστη να εστιάζεται έντονα σε ένα ασήμαντο θέμα, όπως το να καθαρίζει επανειλημμένα το ίδιο παράθυρο για αρκετές ώρες. Το «ανέβασμα» μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 16 ώρες.

3) Η κραιπάλη – Κραιπάλη είναι η ανεξέλεγκτη χρήση ναρκωτικού ή αλκοόλ. Αναφέρεται στην ανάγκη του χρήστη να διατηρήσει το ανέβασμα καπνίζοντας ή κάνοντας συνεχώς ενέσεις μεθαμφεταμίνης. Η κραιπάλη μπορεί να διαρκέσει από τρεις μέχρι δεκαπέντε ημέρες. Κατά τη διάρκειά της, ο χρήστης γίνεται υπερκινητικός διανοητικά και σωματικά. Κάθε φορά που ο χρήστης καπνίζει ή παίρνει με ένεση περισσότερη δόση από το ναρκωτικό βιώνει ακόμη ένα, αλλά μικρότερης έντασης φτιάξιμο, μέχρι που τελικά δεν βιώνει καθόλου φτιάξιμο ούτε «ανέβασμα».

4) Η σύνθλιψη – Ο χρήστης της μεθαμφεταμίνης είναι στην πιο επικίνδυνη φάση όταν βιώνει ένα στάδιο εθισμού που αποκαλείται «σύνθλιψη» – μια κατάσταση στο τέλος μιας κραιπάλης όπου η μεθαμφεταμίνη δεν προσφέρει πια καθόλου φτιάξιμο ή ανέβασμα. Ανίκανος να ανακουφίσει το φοβερό συναίσθημα κενού και της τρομερής επιθυμίας, ο χρήστης χάνει την αίσθηση της ταυτότητάς του. Συνήθως αισθάνεται έντονη φαγούρα και μπορεί επίσης να πιστεύει ότι διάφορα ζωύφια σέρνονται κάτω από το δέρμα του. Κάποιες φορές είναι ανίκανος να κοιμηθεί για μέρες, και συχνά βρίσκεται σε μια απόλυτα ψυχωτική κατάσταση όπου ζει στο δικό του κόσμο, βλέποντας και ακούγοντας πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να καταλάβει. Οι παραισθήσεις του είναι τόσο ζωηρές που φαίνονται πραγματικές, και αποσυνδεμένος από την πραγματικότητα, μπορεί να γίνει εχθρικός και επικίνδυνος για τον εαυτό του και τους άλλους. Υπάρχει υψηλή πιθανότητα να ακρωτηριάσει ο ίδιος τον εαυτό του.

5) Η Κατάρρευση – Μετά από την κραιπάλη, ο χρήστης περνάει στην κατάρρευση, καθώς το σώμα «κλείνει το διακόπτη» ανίκανο να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες του ναρκωτικού που ρέει μέσα του και οδηγείται σε μια μακρά περίοδο ύπνου. Ακόμη και ο πιο μοχθηρός και βίαιος χρήστης γίνεται σχεδόν άψυχος κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης. Η κατάρρευση μπορεί να διαρκέσει 1-3 ημέρες.

6)Οδυνηρά επακόλουθα της μεθαμφεταμίνης – Μετά την κατάρρευση, ο χρήστης γυρίζει σε μια πολύ άσχημη κατάσταση, λιμοκτονεί, είναι αφυδατωμένος και νιώθει σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά απόλυτα εξαντλημένος. Αυτό το στάδιο διαρκεί συνήθως μεταξύ δύο και δεκατεσσάρων ημερών. Αυτό οδηγεί σε επιβεβλημένο εθισμό, καθώς η «λύση» για αυτή την κατάσταση είναι να πάρει περισσότερη μεθαμφεταμίνη.

7)Συμπτώματα στέρησης – Συχνά, μπορεί να περάσουν τριάντα έως ενενήντα ημέρες από την τελευταία χρήση πριν ο χρήστης συνειδητοποιήσει ότι έχει συμπτώματα στέρησης. Κατ’ αρχάς νιώθει κατάθλιψη, χάνει την ενέργειά του και την ικανότητα να βιώνει ευχαρίστηση. Κατόπιν, τον «χτυπά» η σφοδρή επιθυμία για περισσότερη μεθαμφεταμίνη και συχνά έχει τάσεις αυτοκτονίας. Δεδομένου ότι τα στερητικά συμπτώματα της μεθαμφεταμίνης είναι εξαιρετικά οδυνηρά και σκληρά, οι περισσότεροι χρήστες επιστρέφουν στη χρήση του – έτσι, το 93% από αυτούς που χρησιμοποιούν τους παραδοσιακούς τρόπους αποτοξίνωσης, ξανακυλούν στη χρήση μεθαμφεταμίνης.

  1. 1. μεταβολισμός: οι διαδικασίες στο σώμα για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια,

ΛΑΒΕΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ