Η ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Το φυτό της Ινδικής Κάνναβης (από το οποίο φτιάχνονται ναρκωτικά όπως η μαριχουάνα και το χασίς) το καλλιεργούσαν και το χρησιμοποιούσαν ως παραισθησιογόνο εδώ και 2.000 χρόνια, τουλάχιστον.

Αν και η κάνναβη περιέχει πάνω από 400 διαφορετικές χημικές ουσίες, το κύριο συστατικό το οποίο επηρεάζει το μυαλό είναι το THC. Η ποσότητα του THC στο φυτό της κάνναβης καθορίζει την ισχύ του ναρκωτικού. Ο καιρός, το έδαφος και άλλοι παράγοντες καθορίζουν το ποσοστό του THC που βρίσκεται στο φυτό. Αλλά με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας, οι καλλιεργητές της έχουν αναπτύξει διασταυρώσεις κάνναβης οι οποίες έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα του THC απ’ ότι είχαν στο παρελθόν. Τα μέσα επίπεδα του THC ήταν κατά μέσο όρο 1% το 1974, αλλά το 1994 αυτό έχει αυξηθεί σε 4%. Το 2008, τα επίπεδα ανήλθαν στο 9,6%, στο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών από τότε που άρχισε η ανάλυση του ναρκωτικού στη δεκαετία του 1970.

Μια μορφή της κάνναβης, που ονομάζεται sinsemilla (σινσεμίλα) (στα Ισπανικά σημαίνει «χωρίς σπόρους»), μπορεί να έχει περιεκτικότητα σε THC από 7,5% έως και 24%.

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΑ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ

Είναι το ίδιο να καπνίζεις ένα τσιγαριλίκι με το να πίνεις αλκοόλ;

Εσύ αποφασίζεις. Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Το αλκοόλ αποτελείται από μία ουσία μόνο: την αιθανόλη. Η μαριχουάνα περιέχει περισσότερες από 400 γνωστές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου των ίδιων ουσιών που βρίσκονται και στον καπνό και προκαλούν καρκίνο. Σε αντίθεση με τους καπνιστές τσιγάρων, αυτοί που καπνίζουν τσιγαριλίκια έχουν την τάση να εισπνέουν βαθιά και να κρατούν τον καπνό όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να αυξήσουν την επίδραση του ναρκωτικού, επιδεινώνοντας τη ζημιά στους πνεύμονες.

Το αλκοόλ αποβάλλεται από το σώμα σε μερικές ώρες, ενώ το THC παραμένει στο σώμα επί εβδομάδες ή και μήνες, ανάλογα με τη διάρκεια και την ποσότητα χρήσης.

Το THC βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αλκοόλ όχι.

Δεν έχουμε την πρόθεση εδώ να υποτιμήσουμε τους κινδύνους της κατάχρησης αλκοόλ, η οποία μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή. Οι χρήστες, παρόλα αυτά, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα χημικά συστατικά που περιέχονται στη μαριχουάνα, ορισμένα από τα οποία είναι καρκινογόνα, παραμένουν στο σώμα για μεγάλα διαστήματα μετά από τη χρήση.