3.2 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Ποιοι Είναι οι Κίνδυνοι από το LSD;

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ LSD;

Η επίδραση του LSD είναι απρόβλεπτη. Εξαρτάται από την ποσότητα που έχει ληφθεί, από τη διάθεση και την προσωπικότητα του ατόμου, καθώς και το περιβάλλον μέσα στο οποίο λαμβάνεται το ναρκωτικό. Είναι μια ζαριά – ένα γρήγορο, διαστρεβλομένο ανέβασμα ή ένα σοβαρό, παρανοϊκό1 κατέβασμα.

Κανονικά, τα πρώτα συμπτώματα του LSD βιώνονται από τριάντα έως ενενήντα λεπτά μετά τη λήψη του ναρκωτικού. Συχνά διαστέλλονται οι κόρες των ματιών. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, ενώ η πίεση αίματος και οι παλμοί μπορεί να αυξηθούν ή να ελαττωθούν. Η εφίδρωση ή οι κρυάδες είναι συνηθισμένες.

Οι χρήστες του LSD βιώνουν απώλεια όρεξης, αϋπνίες, ξηρότητα στόματος και ρίγη. Οι αλλαγές στην όραση συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα – ο χρήστης μπορεί να πάθει εμμονή ως προς την ένταση ορισμένων χρωμάτων.

Σημειώνονται ακραίες αλλαγές διάθεσης. Ο χρήστης μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε μεταξύ της κατάστασης «στον παράδεισο του διαστήματος» και του έντονου τρόμου. Το χειρότερο είναι ότι ο χρήστης LSD δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιές είναι οι αισθήσεις που παράγονται από το ναρκωτικό και ποιές ανήκουν στην πραγματικότητα.

Μερικοί χρήστες LSD βιώνουν έντονη μακαριότητα την οποία εκλαμβάνουν λανθασμένα ως «διαφώτιση».

Όχι μόνο απομακρύνονται από τις συνηθισμένες τους δραστηριότητες αλλά επίσης νιώθουν την ακατανίκητη ώθηση να συνεχίσουν να παίρνουν περισσότερη δόση ναρκωτικού προκειμένου να βιώσουν και πάλι την ίδια αίσθηση. Άλλοι χρήστες LSD βιώνουν σφοδρά συναισθήματα και τρομακτικές σκέψεις, φόβο ότι χάνουν τον έλεγχο, φόβο παράνοιας, θανάτου καθώς και απελπισίας. Εφόσον αρχίσει ένα «άσχημο ταξίδι», συχνά δεν μπορεί να σταματήσει και η διάρκειά του φτάνει έως και δώδεκα ώρες. Στην πραγματικότητα μερικοί άνθρωποι δεν συνέρχονται ποτέ από την ψύχωση που προκλήθηκε από τη λήψη του LSD.

Εάν ληφθεί σε αρκετά μεγάλη δόση, το LSD προκαλεί ψευδαισθήσεις και οπτικές παραισθήσεις. Η αίσθηση του χρόνου και του ίδιου του εαυτού του χρήστη μεταβάλλονται. Τα μεγέθη και τα σχήματα των αντικειμένων παραμορφώνονται καθώς και οι κινήσεις, τα χρώματα και οι ήχοι. Ακόμη και η αίσθηση της αφής και οι φυσιολογικές σωματικές αισθήσεις μεταβάλλονται σε κάτι παράξενο και αλλόκοτο. Οι αισθήσεις είναι δυνατόν να «διασταυρώνονται», δίνοντας στο χρήστη την αίσθηση του ότι ακούει τα χρώματα και βλέπει τους ήχους. Αυτές οι μεταβολές μπορεί να είναι τρομακτικές και να προκαλέσουν πανικό.

Η ικανότητα λογικής κρίσης και αντίληψης των συνηθισμένων κινδύνων εξασθενεί. Ένας χρήστης LSD μπορεί να προσπαθήσει να περπατήσει έξω από ένα παράθυρο για να ρίξει μια «ματιά από κοντά» στο έδαφος. Μπορεί να θεωρήσει ως διασκέδαση να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα μακαρίως, χωρίς να έχει επίγνωση ότι στέκεται στη μέση μιας διασταύρωσης που είναι γεμάτη με αυτοκίνητα σε κίνηση.

Πολλοί χρήστες LSD ξαναζούν ολόκληρο ή τμήμα κάποιου ταξιδιού με LSD, που είχαν κάνει στο παρελθόν, συχνά χωρίς προειδοποίηση, πολύ καιρό αφού έχουν πάρει LSD.

Τα άσχημα ταξίδια και οι αναβιώσεις αποτελούν μόνο ένα μέρος από τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση LSD. Οι χρήστες LSD μπορεί να εκδηλώσουν σχετικά μακροχρόνιες ψυχώσεις ή οξεία κατάθλιψη.

Επειδή το LSD συσσωρεύεται στο σώμα, οι χρήστες αναπτύσσουν μια ανοχή στο ναρκωτικό. Με άλλα λόγια, μερικοί χρήστες πρέπει να το παίρνουν σε όλο και μεγαλύτερες δόσεις προκειμένου να επιτύχουν το «φτιάξιμο». Αυτό αυξάνει τις σωματικές επιπτώσεις και τον κίνδυνο μιας ψύχωσης που θα προκληθεί από ένα «άσχημο ταξίδι».

«Στα 13 μου ήπια το πρώτο μου ποτό και γρήγορα με εισήγαγαν στη μαριχουάνα. Σύντομα έπεσε στα χέρια μου το LSD και εθίστηκα, τρώγοντάς το σαν καραμέλα.

»Ένα βράδυ, κατά τη διάρκεια μιας κραιπάλης, έχασα τις αισθήσεις μου και ξύπνησα με αίματα παντού στο πρόσωπό μου και κάνοντας εμετό. Ως εκ θαύματος κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου και να καθαριστώ. Μπήκα στο αυτοκίνητο, τρέμοντας και οδήγησα μέχρι το σπίτι των γονιών μου. Σκαρφάλωσα στο κρεβάτι της μητέρας μου και έκλαψα.

»Στα 21 μου, μπήκα για πρώτη φορά στο κέντρο αποτοξίνωσης».– Ντόνα
  1. 1. παρανοϊκός:αυτός που είναι καχύποπτος, δύσπιστος και φοβάται τους άλλους ανθρώπους.