Κοκαΐνη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΙΝΗ;

Η λέξη κοκαΐνη αναφέρεται στο ναρκωτικό με μορφή σκόνης ή κρυσταλλική μορφή.1 Η σκόνη διαλύεται συνήθως σε αδρανείς ουσίες όπως άμυλο καλαμποκιού, σκόνη ταλκ και ζάχαρη ή άλλα ναρκωτικά όπως προκαΐνη (ένα τοπικό αναισθητικό) ή αμφεταμίνες.

Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα της κόκας και αρχικά χρησιμοποιούνταν ως παυσίπονο. Συνήθως σνιφάρεται και η σκόνη εισχωρεί στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των ρινικών ιστών. Μπορεί επίσης να ληφθεί από το στόμα, ή να τριφτεί πάνω στα ούλα.

Για να απορροφηθεί γρηγορότερα από το αίμα οι χρήστες την «χτυπάνε» με ένεση, κάτι που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο της υπερβολικής δόσης. Η εισπνοή της με μορφή καπνού ή ατμού επιταχύνει την απορρόφησή της με λιγότερο κίνδυνο για την υγεία του χρήστη απ’ ότι αν την χτυπήσει σε ένεση.

«Πιστεύεις ότι η κοκαΐνη θα οξύνει την αντίληψή σου, ότι θα σου επιτρέψει να υπερβείς τον εαυτό σου, ότι θα μπορείς να ελέγχεις διάφορα πράγματα. Όλα αυτά είναι βλακείες. Μετά από λίγο δεν πληρώνεις πλέον τους λογαριασμούς σου, δεν πλένεσαι, παρατάς τους φίλους σου, την οικογένειά σου. Μένεις ανυπεράσπιστος και μόνος». –Νάιτζελ


Η θανατηφόρα άσπρη σκόνη

Η κοκαΐνη είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά που γνωρίζει ο άνθρωπος. Μόλις το άτομο αρχίσει να παίρνει το ναρκωτικό, έχει αποδειχθεί ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγει από τα δίχτυα του, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Σωματικά, διεγείρει σημαντικούς υποδοχείς (καταλήξεις νεύρων που εντοπίζουν τις αλλαγές στο σώμα) μέσα στον εγκέφαλο. Αυτοί οι υποδοχείς, με τη σειρά τους, προκαλούν ένα αίσθημα ευφορίας στο οποίο οι χρήστες αναπτύσσουν γρήγορα ανοχή. Μόνο με μεγαλύτερες δόσεις και συχνότερη χρήση μπορούν να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Σήμερα, η κοκαΐνη αποτελεί μια παγκόσμια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων. Οι χρήστες της ανήκουν σε όλες τις ηλικίες, σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ακόμα και σε μαθητές δημοτικού οκτώ ετών.

Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας, συμφόρησης, εγκεφαλικής αιμορραγίας ή καρδιακής προσβολής. Παιδιά που γεννιούνται από μητέρες εθισμένες στην κοκαΐνη έρχονται σ’ αυτό τον κόσμο εθισμένα και τα ίδια. Πολλά γεννιούνται με αναπηρίες και πληθώρα άλλων προβλημάτων.

Παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί, η χρήση της κοκαΐνης συνεχίζει να ακμάζει – ίσως επειδή οι χρήστες δυσκολεύονται να ξεφύγουν από τα πρώτα κιόλας βήματα που κάνουν στο μακρύ και σκοτεινό δρόμο της κοκαΐνης ο οποίος αναπόφευκτα οδηγεί στον εθισμό.

  1. 1. Στην κρυσταλλική της μορφή ονομάζεται κρακ της κοκαΐνης. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το βιβλιαράκι Η αλήθεια για το κρακ της κοκαΐνηςαυτής της σειράς


ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΚΟ

ΚΟΚΑΪΝΗ Aunt Nora Bernice Binge Blow C Charlie Coke Dust Flake Mojo Nose candy Paradise Sneeze Sniff Snow Toot White

ΛΑΒΕΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ