3.5 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Προειδοποιητικά Σημάδια Εξάρτησης από Συνταγογραφούμενα Παυσίπονα

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ

 
Τα πιο ευρέως διαδεδομένα συνταγογραφούμενα παυσίπονα (Οξικοντίν, Βικοντίν, Μεθαδόνη, Νταρβοσέτ, Λορτάμπ, Λορσέτ και Περκοσέτ), ενώ ανακουφίζουν από τον πόνο, ταυτόχρονα κάνουν το σώμα του ατόμου να «χρειάζεται» τα ναρκωτικά για να νιώσει, απλώς, «κανονικά».
 
Ακολουθούν δέκα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξεις αν νομίζεις ότι κάποιος γνωστός σου μπορεί να είναι εξαρτημένος από αυτά τα ναρκωτικά:
 
1. Αύξηση της χρήσης: η αύξηση της δόσης με το πέρασμα του χρόνου, ως αποτέλεσμα της ανοχής στο ναρκωτικό και η ανάγκη μεγαλύτερης ποσότητας για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος.
 
2. Αλλαγή στην προσωπικότητα: αλλάζουν η ενέργεια, η διάθεση και η συγκέντρωση γιατί οι καθημερινές ευθύνες περνάνε σε δεύτερη μοίρα, ενώ σε πρώτη μοίρα είναι η ανάγκη για το ναρκωτικό.
 
3. Κοινωνική αποξένωση: απομάκρυνση από την οικογένεια και τους φίλους.
 
4. Συνεχιζόμενη χρήση: παρατεταμένη χρήση παυσίπονων και αφού έχει βελτιωθεί το σωματικό πρόβλημα που έπρεπε να ανακουφίσουν τα παυσίπονα.
 
5. Αφιέρωση χρόνου στην απόκτηση συνταγών: περνά κανείς πολύ χρόνο οδηγώντας μεγάλες αποστάσεις και επισκέπτεται πολλούς γιατρούς για να αποκτήσει τα ναρκωτικά.
 
6. Αλλαγή των καθημερινών συνηθειών και της εμφάνισης: ελλιπής προσωπική υγιεινή, αλλαγή συνηθειών φαγητού και ύπνου, συνεχής βήχας, μύτη που τρέχει και κόκκινα μάτια που γυαλίζουν.
 
7. Παραμέληση ευθυνών: παραμελούνται οι δουλειές του σπιτιού, οι πληρωμές των λογαριασμών, και δηλώνεται συχνά ασθένεια στο σχολείο ή στην εργασία.
 
8. Αυξημένη ευαισθησία: συνηθισμένες εικόνες, ήχοι και συναισθήματα γίνονται εξαιρετικά διεγερτικά για το άτομο. Έχει παραισθήσεις.
 
9. Κενά μνήμης και αφηρημάδα: ξεχνά γεγονότα που έχουν γίνει και έχει κενά μνήμης.
 
10. Αμυντική στάση: παίρνει αμυντική στάση και γίνεται επιθετικό όταν του γίνονται απλές ερωτήσεις σε μια προσπάθεια να κρύψει τον εθισμό του στα ναρκωτικά και αν αισθάνεται ότι το μυστικό του θα αποκαλυφθεί.