ISO: ΕΝΑ ΝΕΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ 20 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΙΝΤΑΝΥΛΗ

ΔΙΕΘΝΩΣ
12 Ιουνίου 2022

Τι είναι το ISO και γιατί είναι τόσο επικίνδυνο;

Τα ναρκωτικά αποτελούν σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα από την εποχή της ψυχεδέλειας. Από τότε, όμως, γίνονται όλο και πιο δυνατά και όλο και πιο θανατηφόρα. Από την εποχή του LSD τη δεκαετία του ’60 έως το κρακ κοκαΐνης και το έκσταση τη δεκαετία του ’70 και του ’80, οι πιθανότητες να εθιστεί κάποιος αυξάνονται σταθερά. Τις τελευταίες δεκαετίες, η δραστικότητα της μαριχουάνας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό, την τελευταία δεκαετία έχουν έρθει στην επιφάνεια εξαιρετικά εθιστικά συνθετικά οπιοειδή, και πιο πρόσφατα η φαιντανύλη. Το καθένα τους ευθύνεται για τα πρωτοφανή επίπεδα εθισμού και θανάτων από ναρκωτικά.

Το ISO μπορεί να βρεθεί σε διάφορες μορφές, όπως η σκόνη, οι κρύσταλλοι ή τα δισκία, και συχνά αναμειγνύεται με άλλα ναρκωτικά.
Το ISO μπορεί να βρεθεί σε διάφορες μορφές, όπως η σκόνη, οι κρύσταλλοι ή τα δισκία, και συχνά αναμειγνύεται με άλλα ναρκωτικά.
 

Η φαιντανύλη έχει ήδη εκτοξεύσει σε εντελώς νέα επίπεδα τον αριθμό των περιστατικών υπερβολικής δόσης. Από την αρχή της πανδημίας του COVID‑19, ένας αριθμός ρεκόρ Αμερικανών έχει πεθάνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών, και η φαιντανύλη ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό.

Η φαιντανύλη, που είναι πενήντα με εκατό φορές πιο ισχυρή από τη μορφίνη, προοριζόταν αρχικά για τη νάρκωση ασθενών που υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση. Τώρα εμφανίστηκε ένα νέο ναρκωτικό –το ISO– που έχει τη δυνατότητα να βγάλει τους θανάτους από ναρκωτικά ακόμα περισσότερο εκτός ελέγχου.

Νέα είδη αυτού του συνθετικού οπιοειδούς έχουν εμφανιστεί στην Ουάσιγκτον, DC, τα οποία είναι πολύ πιο ισχυρά από τη φαιντανύλη. Έχουν αναφερθεί επίσης περιπτώσεις στην Ιντιάνα, στο Ουισκόνσιν και στο Ιλινόι, και η Γενική Εισαγγελέας της Φλόριντα Άσλεϊ Μούντι εξέδωσε πρόσφατα προειδοποίηση σχετικά με ένα συνθετικό οπιοειδές που ονομάζεται Isotonitazene (ισοτονιταζίνη) ή ISO, το οποίο είναι 20 με 100 φορές ισχυρότερο από τη φαιντανύλη. Καθώς αναμειγνύεται συνήθως με άλλα ναρκωτικά, οι χρήστες μπορεί να μην έχουν ιδέα ότι κάνουν χρήση ενός θανατηφόρου συστατικού, μέχρι που να είναι πολύ αργά.

Το ISO αναπτύχθηκε αρχικά από φαρμακευτικές εταιρείες τη δεκαετία του 1950 ως παυσίπονο. Η χρήση του διακόπηκε λόγω των πολλών επικίνδυνων παρενεργειών του. Η πιο σοβαρή από αυτές είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια. Το ISO κυκλοφορεί σε κρυσταλλική μορφή είτε ως λευκή, υπόλευκη ή κίτρινη σκόνη, η οποία μπορεί να αναμειχθεί με ηρωίνη ή κοκαΐνη για τη δημιουργία ενός θανατηφόρου κοκτέιλ, ή σε μορφή δισκίου.

Αλλά η υπόθεση έχει ακόμα πολύ ζουμί. Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών που περιλαμβάνουν ψυχοδιεγερτικά όπως η μεθαμφεταμίνη αυξάνονται ως επί το πλείστον επειδή αναμειγνύονται με τέτοια συνθετικά οπιοειδή.

Αν το ISO αποδειχθεί τόσο κακό όσο φοβούνται οι ειδικοί, τα αποτελέσματα της διάδοσής του θα μπορούσαν να είναι συγκλονιστικά.

Τα συνθετικά ναρκωτικά παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας χημικά του εργαστηρίου παρά φυσικά συστατικά.
Τα συνθετικά ναρκωτικά παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας χημικά του εργαστηρίου παρά φυσικά συστατικά.