ΕΝΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ «ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ»

Ο αστυνομικός Joe Comegna περνάει μερικές πολύτιμες στιγμές με μαθητές για να τους απομακρύνει από τα ναρκωτικά. Εδώ περιγράφει πώς το κάνει.

Ο αστυνομικός Joe Comegna λατρεύει το γεγονός ότι καταφέρνει να δίνει στα παιδιά αυτό που χρειάζονται για το μέλλον. Είναι επίσης αρχηγός των Προσκόπων της Αμερικής και προπονητής λακρός.

Ολόκληρη η οικογένειά μου είναι αστυνομικοί· τα δύο μικρότερα αδέλφια μου, ο πατέρας μου και ο θείος μου. Ήθελα να υπηρετήσω την κοινότητά μου, να βοηθήσω τους ανθρώπους», είπε ο αστυνομικός Joe Comegna στην αρχή της συνέντευξης που του πήραμε. Όντας Αστυνομικός Σχολικής Ασφάλειας από το Αστυνομικό Τμήμα της Κομητείας της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, ο Comegna είναι ορκισμένος αστυνομικός και επιφορτισμένος με την ευθύνη της δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης για τα παιδιά και για την εκπαίδευση σχετικά με τα ναρκωτικά στα σχολεία. Εκατοντάδες αστυνομικοί σχολικής ασφάλειας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες χρησιμοποιούν το πρόγραμμα Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά στα μαθήματά τους.

Αλλά πολλές φορές διατίθεται πολύ λίγος χρόνος στους αστυνομικούς σχολικής ασφάλειας, καθώς οι δάσκαλοι που έχουν ήδη φορτωμένο πρόγραμμα σπουδών μπορούν να διαθέσουν ελάχιστο χρόνο.

Οπότε, πώς το κάνει; Ο Comegna φέρθηκε έξυπνα. «Καθώς γνωρίζω ότι υπάρχει μια μονάδα αφιερωμένη στην ενημέρωση σχετικά με τα ναρκωτικά στο μάθημα περί υγείας, ο δάσκαλος κι εγώ συνεργαστήκαμε», λέει ο Comegna. «Πήγα και του είπα: “Κοίτα, αυτό είναι ίσως το πιο κατάλληλο μέρος για να μιλήσουμε γι’ αυτό”». Ο δάσκαλος του διέθεσε δύο περιόδους των 90 λεπτών, κάτι που ακούγεται αρκετό, αλλά δεν είναι, αν δοκιμάσει κανείς να χωρέσει σε αυτό το διάστημα το πρόγραμμα διδασκαλίας της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά, που έχει διάρκεια 19 ωρών, χωρίς να χαθεί τίποτα το ουσιώδες.

«Είχα στη διάθεσή μου 180 λεπτά και την πρώτη χρονιά ένιωσα κάπως καταβεβλημένος, όταν προσπάθησα να χωρέσω σε αυτό το διάστημα ολόκληρο το πρόγραμμα. Δεν μπορούσα να το κάνω».

Αποφάσισε να προσεγγίσει το θέμα «όπως θα το προσέγγιζε ένας δάσκαλος», δηλαδή περιορίζοντας το πρόγραμμα σε αυτά που σχετίζονται περισσότερο με τους νέους που δίδασκε. Ανακάλυψε ποια ναρκωτικά ήταν πιο προσιτά σ’ εκείνο το σχολείο και αντί, όπως πριν, ν’ αρχίσει με τη μαριχουάνα και το αλκοόλ, αφού έκανε μια έρευνα, άλλαξε και ξεκίνησε με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οπιοειδή και την ηρωίνη και μετά επέστρεψε στη μαριχουάνα, στο αλκοόλ και, τελικά, στα συνθετικά ναρκωτικά.

«Τροποποιώ το πρόγραμμα κάθε χρόνο, έτσι ώστε να παρακολουθώ τις τρέχουσες τάσεις στην κοινότητά μας. Είναι ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα».

Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας «Τι Είπαν;/Είπαν Ψέματα» και στο ντοκιμαντέρ Αληθινοί Άνθρωποι, Αληθινές Ιστορίες.

«Μου αρέσει να παρουσιάζω τις ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας, επειδή πολλές απ’ αυτές προκαλούν σοκ, ειδικά εκείνες για τα συνθετικά ναρκωτικά», λέει. Σχετικά με το ντοκιμαντέρ, λέει: «Τα παιδιά στις μέρες μας δε θέλουν να στέκεται κάποιος μπροστά τους και να τους μιλάει για 90 λεπτά. Τα DVD τα απαλλάσσουν απ’ αυτό και τους προσφέρουν μια εμπειρία από τον πραγματικό κόσμο».

Ξεκινά τις παρουσιάσεις του παρουσιάζοντας την «Εισαγωγή» του ντοκιμαντέρ που ακολουθείται από δύο διαδοχικές ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας: «Μία Δόση» και «Μόνο μια Φορά». Στη συνέχεια μοιράζεται με τους νέους όσα έχει δει ως αστυνομικός σε σχέση με τα ναρκωτικά στον δρόμο: «Το όλο πράγμα γίνεται για τα χρήματα, οι τύποι που τα πουλάνε δε νοιάζονται. Θα το ακούσετε αυτό σ’ αυτό το βίντεο, απλώς δώστε προσοχή και μάθετε κάτι».

«Αυτό είναι το καλό όταν δουλεύει κανείς με παιδιά. Μπορεί να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα, μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα στη ζωή αυτού του ατόμου».

Στη συνέχεια αρχίζει να μιλάει για το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό, παίζοντας τις ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας για τα οπιοειδή («Παυσίπονα») και το αντίστοιχο κεφάλαιο του ντοκιμαντέρ, μιλάει για τη δική του εμπειρία στο πεδίο και, τέλος, λαμβάνει ερωτήσεις από την τάξη.

Συνεχίζει με αυτό το μοτίβο για κάθε ναρκωτικό, με τη σειρά. «Σε αυτά τα 180 λεπτά συνήθως καταφέρνω να μεταδώσω πέντε ή έξι τμήματα, καθώς και τις ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας, άρα παρακολουθεί κανείς 7 ή 8 βίντεο κάθε φορά που κάνω αυτή την ενημέρωση.

»Είναι υπέροχο να είσαι σε θέση να δώσεις στα παιδιά αυτό που χρειάζονται για το μέλλον. Ένας αστυνομικός συνήθως βρίσκεται αντιμέτωπος με τους ανθρώπους στο τέλος του παιχνιδιού. Αλλά με τα παιδιά, μπορεί κανείς να προλάβει την κατάσταση από την αρχή.

»Όταν είδα τις μετέπειτα δημοσκοπήσεις, έμεινα έκπληκτος με το πόση προσοχή έδιναν τα παιδιά. Μερικά απ’ αυτά συμπληρώνουν ολόκληρη την έρευνα και γράφουν ακόμα και στα περιθώρια. Αυτό είναι το καλό όταν δουλεύει κανείς με παιδιά. Μπορεί να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα, μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα στη ζωή αυτού του ατόμου».


ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Υποστηρίξτε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και βοηθήστε να προστατέψουμε τις ζωές νέων ανθρώπων από τις καταστρεπτικές συνέπειες των ναρκωτικών. Οι συνεισφορές σας μας δίνουν τη δυνατότητα να διαθέσουμε δωρεάν τα εκπαιδευτικά υλικά μας σε σχολεία, νεανικούς συλλόγους και σε άλλες ομάδες και άτομα. Η υποστήριξή σας βοηθάει να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους με τα δεδομένα που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή ζωή χωρίς ναρκωτικά.