Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΝΤΑΝΙΛ

Θανατηφόρα δόση ηρωίνης (αριστερά) και θανατηφόρα δόση φεντανίλ (δεξιά).

Τι κάνει το φεντανίλ, τον συνθετικό ξάδελφο της ηρωίνης, ένα από τα πιο θανατηφόρα ναρκωτικά στον κόσμο;

Οι έμποροι ναρκωτικών αναμειγνύουν την κοκαΐνη και την ηρωίνη με φεντανίλ και οι νεαροί ενήλικες πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς. Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει πάρει την έκταση επιδημίας. «Φρικτό», λέει μια πτυχιούχος νοσοκόμα από τη Νέα Ζηλανδία. Πράγματι, παρότι έχει υπάρξει μια πτωτική τάση των θανάτων από συνταγογραφούμενα οπιοειδή και μόνο, οι θάνατοι από υπερβολική δόση φεντανίλ έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, φτάνοντας στο 540% μέσα σε τρία χρόνια.

Το φεντανίλ είναι ένα συνθετικό οπιοειδές παυσίπονο που συνταγογραφείται για τη θεραπεία έντονου πόνου. Συγγενεύει με την ηρωίνη, αλλά είναι πολύ πιο θανατηφόρο, γιατί είναι πολύ πιο ισχυρό: 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η φωτογραφία στα αριστερά δείχνει μια θανατηφόρα δόση ηρωίνης, περίπου 30 mg, σε σύγκριση με αυτή του φεντανίλ, που είναι μόνο 3 mg. Στην πραγματικότητα, διασώστες που ανταποκρίνονται σε κλήσεις από περιστατικά υπερβολικής δόσης θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, αφού απλώς και μόνο το άγγιγμά του ή η εισπνοή του μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Το φεντανίλ οφείλει τη μεγαλύτερη δραστικότητά του έναντι της ηρωίνης σε διαφορές στη χημική του δομή. Και οι δύο χημικές ουσίες δεσμεύονται σε έναν υποδοχέα οπιοειδών στον εγκέφαλο. Αλλά το φεντανίλ φτάνει εκεί πιο γρήγορα από την ηρωίνη, επειδή διασχίζει πιο εύκολα το λίπος στον εγκέφαλο. Επίσης, προσκολλάται στον υποδοχέα τόσο σφιχτά που δε χρειάζεται και πολύ για να ενεργοποιήσει τις επιπτώσεις των οπιοειδών στο σώμα.

Καθώς το φεντανίλ είναι μια λεπτή σκόνη, είναι εύκολο να αναμειχθεί με άλλα ναρκωτικά. Μοιάζει ακριβώς το ίδιο με την ηρωίνη, με αποτέλεσμα οι χρήστες που κάνουν ενέσεις ηρωίνης αναμεμειγμένης με φεντανίλ να μη γνωρίζουν ότι εισάγουν μια θανατηφόρα δόση, μέχρι να είναι πολύ αργά.


ΘΕΛΟΥΜΕ πραγματικά ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΕΑ ΣΑΣ

Οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν τη διδακτέα ύλη του προγράμματος Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά έχουν πολλά να πουν για την ανταπόκριση της νεολαίας στο πρόγραμμα. Ορίστε τα πιο πρόσφατα σχόλια.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Λατρεύω αυτό το πρόγραμμα! Οι μαθητές κοιτάζουν πραγματικά τι έχει βιώσει ένας πραγματικός χρήστης και ποιες είναι οι συνέπειες, επιτόπου. Είναι πανίσχυρο. Σας ευχαριστώ για τη διανομή αυτού του ενημερωτικού υλικού!»

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

«Ευχαριστώ για όλα όσα κάνετε εσείς και οι άνθρωποι στο Ίδρυμα Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι το καλύτερο που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ».

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ

«Δεν μπορώ να σας πω πόσο εντυπωσιασμένος είμαι με τα ενημερωτικά φυλλάδια που μου στάλθηκαν. Τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς κάνουν πολύ θετικά σχόλια. Μια μαθήτρια του δημοτικού μοιράστηκε τις πληροφορίες με τη μεγαλύτερη αδερφή της που πάει γυμνάσιο».

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

«Αυτά τα υλικά είναι ενημερωμένα, καθηλωτικά, κατανοητά και έχουν μεγάλο αντίκτυπο! Οι μαθητές μου ήταν εντελώς προσηλωμένοι καθώς παρακολουθούσαν τα κεφάλαια του ντοκιμαντέρ, τα οποία προκάλεσαν πολλές ουσιαστικές συζητήσεις. Οι μαθητές μου επίσης απόλαυσαν τα ενημερωτικά βιβλιαράκια που πήραν και πολλοί αφιέρωσαν χρόνο για να τα ξαναδιαβάσουν και να διαβάσουν και παρακάτω».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

«Η διδακτέα ύλη σας υπήρξε μια ευλογία και ένα υπέροχο δώρο για εμένα και τους μαθητές μου. Αποτελεί μια παρουσίαση την οποία οι μαθητές μου δέχονται χωρίς δισταγμό. Δεν έχω κονδύλια εγκεκριμένα από το κράτος για τα μαθήματα υγείας που παραδίδω. Οποιοιδήποτε πόροι καταφέρνω να συγκεντρώσω, βγαίνουν από την τσέπη μου. Το δωρεάν πρόγραμμα σπουδών σας είναι ανεκτίμητο».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Πείτε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δωρητές σας εκ μέρους μου. Το υλικό σας είναι το καλύτερο ενημερωτικό υλικό και το πιο φιλικό προς τους εφήβους που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ στις τάξεις μου!»


ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Το πρόγραμμα Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά περιλαμβάνει μια σειρά από εκπαιδευτικά υλικά.

14

ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙΑ

διδάσκουν την αλήθεια σχετικά με τα πιο διαδεδομένα ναρκωτικά

17

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΝΤΕΟ

καταρρίπτουν τα πιο συνηθισμένα ψέματα που λένε οι έμποροι στους δυνητικούς χρήστες

111

ΛΕΠΤΑ

με ντοκιμαντέρ, παρουσιάζουν πρώην χρήστες που μοιράζονται τις ιστορίες τους

22

ΓΛΩΣΣΕΣ

στις οποίες τα υλικά της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά είναι μεταφρασμένα και διαθέσιμα

16

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙΑ

μοιράστηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο


ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Υποστηρίξτε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και βοηθήστε να προστατέψουμε τις ζωές νέων ανθρώπων από τις καταστρεπτικές συνέπειες των ναρκωτικών. Οι συνεισφορές σας μας δίνουν τη δυνατότητα να διαθέσουμε δωρεάν τα εκπαιδευτικά υλικά μας σε σχολεία, νεανικούς συλλόγους και σε άλλες ομάδες και άτομα. Η υποστήριξή σας βοηθάει να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους με τα δεδομένα που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή ζωή χωρίς ναρκωτικά.