3.4 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Παιδιά: Τα πιο Αθώα Θύματα του Κρακ Κοκαΐνης

ΠΑΙΔΙΑ: ΤΑ ΠΙΟ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΚΑΪΝΗΣ

Συχνά ακούμε τη δήλωση: «Ναι, παίρνω ναρκωτικά, αλλά αυτό είναι δική μου δουλειά!». Αλλά η χρήση ναρκωτικών πάντα έχει και τα αθώα της θύματα, απ’ αυτούς που γίνονται λεία των ναρκομανών που ζητούν απελπισμένα να χρηματοδοτήσουν τον εθισμό τους, μέχρι αυτούς που πεθαίνουν σε τροχαία δυστυχήματα που προκαλούνται από οδηγούς υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Τα πιο τραγικά θύματα της κοκαΐνης είναι τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που κάνουν χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, κάθε χρόνο γεννιούνται δεκάδες χιλιάδες μωρά που έχουν εκτεθεί στην κοκαΐνη. Αυτά που δεν είναι εθισμένα, μαστίζονται συχνά από σειρά σωματικών προβλημάτων μεταξύ των οποίων πρόωρη γέννηση, χαμηλό βάρος, μειωμένη ανάπτυξη και αναπηρίες και προβλήματα στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα.

Τα μωρά με χαμηλό βάρος κατά τη γέννησή τους έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στον πρώτο μήνα της ζωής τους από τα μωρά με φυσιολογικό βάρος και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αναπηριών όπως διανοητική καθυστέρηση και εγκεφαλική παράλυση.

Το πλήρες εύρος των συνεπειών αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας στην κοινωνία δεν έχει ακόμα υπολογιστεί.