ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ

Μεταξύ αυτών που έκαναν χρήση παράνομων ναρκωτικών για πρώτη φορά το 2007, οι πιο δημοφιλείς ουσίες ήταν η μαριχουάνα και τα συνταγογραφούμενα παυσίπονα – με τον αριθμό των Αμερικανών χρηστών ηλικίας άνω των 12 ετών, για κάθε μία από τις δύο ουσίες να είναι περίπου ο ίδιος. Η μη ιατρική χρήση των παυσίπονων αυξήθηκε κατά 12%.

Ένας στους δέκα τελειόφοιτους Λυκείου στις ΗΠΑ παραδέχεται ότι έχει κάνει χρήση συνταγογραφούμενων παυσίπονων.

Η κατάχρηση των παυσίπονων αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα του συνολικού προβλήματος της χρήσης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων/ναρκωτικών. Το παυσίπονο Υδροκοντόν είναι το φαρμακευτικό προϊόν με τη μεγαλύτερη κατάχρηση στις ΗΠΑ.

Η Μεθαδόνη, που κάποτε χρησιμοποιούνταν στα κέντρα απεξάρτησης, τώρα χρησιμοποιείται από γιατρούς ως παυσίπονο και ανακαλύφθηκε ότι προκάλεσε 785 θανάτους σε μία μόνο πολιτεία, στη Φλόριντα, το 2007.

Η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων/ναρκωτικών αυξάνεται επίσης και ανάμεσα στους πιο μεγάλους σε ηλικία Αμερικανούς και ειδικά στα φάρμακα κατά του άγχους, όπως το Ζάναξ και στα παυσίπονα, όπως το Οξικοντίν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι λέγεται ότι είναι εξαρτημένοι από παυσίπονα όπως το Σολπαντεΐν και το Νιουροφέν Πλας.

Γιατροί και ειδικοί στην αποτοξίνωση αναφέρουν ότι η εξάρτηση από τα συνταγογραφούμενα παυσίπονα θεραπεύεται πολύ δύσκολα.