3. Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Κατάχρηση Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων: Ένα Σοβαρό Πρόβλημα

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Photo credit: Stockexpert

Η χρήση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για λόγους ψυχαγωγίας υφίσταται ως σοβαρό πρόβλημα ανάμεσα στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Εθνικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν δείχνουν ότι ένας έφηβος είναι πιθανότερο να κάνει κατάχρηση ενός συνταγογραφούμενου φαρμάκου παρά ενός παράνομου ναρκωτικού.

Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι ασφαλή διότι δίνονται από κάποιο γιατρό. Όμως η λήψη τους για μη ιατρική χρήση, για να φτιαχτεί κάποιος ή να «ακολουθήσει τη δική του ιατρική αγωγή» μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνη και εθιστική όπως και τα παράνομα ναρκωτικά.

Οι κίνδυνοι για την υγεία ενός ατόμου που παίρνει συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι σοβαροί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λαμβάνονται μόνο με την καθοδήγηση γιατρού. Και ακόμη και τότε, θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά ώστε να αποφευχθεί η εξάρτηση ή άλλα προβλήματα.

Πολλά χάπια μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να πάρεις ένα χάπι για το οποίο δεν είσαι σίγουρος ή δεν συνταγογραφήθηκε για εσένα. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στα φάρμακα λόγω των διαφορών στη βιοχημεία του κάθε ατόμου. Ένα φάρμακο που ήταν σωστό για ένα άτομο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, ή ακόμη και θανατηφόρο, για ένα άλλο.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι ασφαλή μόνο για τα άτομα που έχουν πράγματι λάβει συνταγή για αυτά και δεν είναι ασφαλή για κανέναν άλλον.