3.6 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Διεγερτικά

ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ

Τα διεγερτικά, που κάποιες φορές ονομάζονται «άπερς», αυξάνουν προσωρινά τα επίπεδα εγρήγορσης και ενέργειας. Τα πιο συνηθισμένα ναρκωτικά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες.

Τα συνταγογραφούμενα διεγερτικά πωλούνται σε μορφή ταμπλέτας ή κάψουλας. Όταν χρησιμοποιούνται ως ναρκωτικά, οι χρήστες τα καταπίνουν ή τα παίρνουν ενέσιμα σε υγρή μορφή ή τα συνθλίβουν και μετά τα σνιφάρουν.

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των διεγερτικών περιλαμβάνουν εξάντληση, απάθεια και κατάθλιψη - το «κατέβασμα» που ακολουθεί το «ανέβασμα». Αυτή η άμεση και επίμονη εξάντληση οδηγεί σύντομα το χρήστη να θέλει ξανά το φάρμακο/ναρκωτικό. Σύντομα, δεν προσπαθεί πια να «ανέβει», προσπαθεί μόνο να γίνει «καλά» - να νιώθει έστω και λίγη ενέργεια.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Τα διεγερτικά μπορεί να είναι εθιστικά. Επαναλαμβανόμενες υψηλές δόσεις από ορισμένα διεγερτικά για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα εχθρότητας ή παράνοια. Αυτές οι δόσεις μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε επικίνδυνα υψηλή θερμοκρασία σώματος και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση συνταγογραφούμενων διεγερτικών, δείτε Η Αλήθεια για τη Χρήση του Ριταλίν.ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΚΟ


BRAND NAMES Ritalin Concerta Biphetamine Dexedrine STREET NAMES R-ball Skippy The smart drug Vitamin R JIF Kibbles and bits Speed Truck drivers Bennies Black beauties Crosses Hearts LA turnaround Uppers