3.7 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: ΘΑΝΑΤΟΣ από Ριταλίνη

ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΡΙΤΑΛΙΝ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΙΟΥ: Ο Μάθιου ήταν ένας έφηβος που έπαιρνε Ριταλίνη επί επτά χρόνια. Πέθανε ξαφνικά τον Μάρτιο του 2000. Παρ’ όλο που δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας, η νεκροψία έδειξε καθαρά βλάβες σε μικρά αγγεία. Ένας από τους γιατρούς είπε στους αλλόφρονες γονείς ότι η καρδιά ενός υγιούς ενήλικου άντρα ζυγίζει περίπου 350 γραμμάρια. Η καρδιά του Μάθιου ζύγιζε 402 γραμμάρια. Το πιστοποιητικό θανάτου του αναφέρει: «Ο θάνατος προκλήθηκε εξαιτίας μακροχρόνιας χρήσης μεθυλφενίδης (Ριταλίνης)».

Οι υψηλές δόσεις Ριταλίν προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά άλλων διεγερτικών, όπως τρέμουλο και συσπάσεις των μυών, παράνοια,1 και μια αίσθηση οτι σέρνονται σκουλήκια και έντομα κάτω απο το δέρμα σου.

Ένας 17χρονος ο οποίος, αφού σνιφάρησε θρυμματισμένα χάπια Ριταλίν και έμεινε ξύπνιος για μέρες, έγινε ψυχωτικός, σκότωσε τους γονείς του και τραυμάτισε σοβαρότατα τα αδέρφια του με ένα σουγιά. Ένα άλλο 14χρονο αγόρι το οποίο έπαιρνε Ριταλίν από 7 χρόνων, έδειρε μέχρι θανάτου ένα άλλο αγόρι με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ.

Το Ριταλίν προκαλεί επιθετικότητα, ψύχωση και καρδιακές αρρυθμίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

Η χρήση του αποτελεί έγκλημα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλονται βαριές ποινές για την κατάχρηση του Ριταλίν. Οι ποινές για το αδίκημα της διακίνησής της (για το οποίο θα είσαι ένοχος έστω κι αν μοιραστείς ένα-δυο χάπια με ένα φίλο) είναι μέχρι και 20 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο μέχρι 1 εκατομμύριο δολάρια.

Εάν προκληθεί θάνατος ή σοβαρή βλάβη ως αποτέλεσμα αυτού του αδικήματος, η ποινή είναι από χρόνια έως ισόβια. Αν το ναρκωτικό λήφθηκε με ένεση τότε μετατρέπεται σε κακούργημα και επιβάλλονται ακόμα βαρύτερες ποινές.

«Συνειδητοποίησα ότι το ενδιαφέρον μου για το σπιντ και, ως αποτέλεσμα, ο εθισμός μου σ’ αυτό ξεκίνησε όταν μου συνταγογράφησαν Ριταλίν. Στην αρχή, το έπαιρνα κάθε Σαββατοκύριακο και ύστερα κάθε μέρα.

»Άρχισα να έχω παραισθήσεις με πουλιά που πετούσαν πάνω απο το κεφάλι μου. Είχα την αίσθηση ότι υπήρχαν άνθρωποι στο ίδιο δωμάτιο με μένα, ενώ ήμουν μόνος. Βρισκόμουν στην αρχή της παράνοιας. Έκανα χρήση όλου του Ντεξεντρίν ενός φίλου μου, μέσα σε μια εβδομάδα. Ύστερα γύρισα στο Ριταλίν μου και συνέχισα μ’ αυτό.

»Δε θυμάμαι και πολλά από την 3η Λυκείου. Αλλά θυμάμαι την κατάθλιψη που με κατέκλυζε και την ανικανότητά μου να καταλάβω ποιός ήταν ο λόγος. Τα πήγαινα χειρότερα από ποτέ στο σχολείο. Με το ζόρι τελείωσα και δεν έκανα κανένα απολύτως σχέδιο να συνεχίσω τις σπουδές μου στο κολέγιο.

»Την τελευταία στιγμή γράφτηκα στο τοπικό κολέγιο. Μπόρεσα να μείνω καθαρός για περίπου δεκαεφτά μέρες πριν η ανάγκη μου για σπιντ να ξεπεράσει τα πάντα. Παρακολούθησα μαθήματα για μια εβδομάδα και απέτυχα παταγωδώς». – Σαμ

  1. 1. παράνοια: υποψία, δυσπιστία ή φόβος για τους άλλους ανθρώπους.