3. Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Τι Είναι η Ριταλίνη;

TΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΙΤΑΛΙΝ;

Ριταλίν είναι το κοινό όνομα της μεθυλφενιδάτης, η οποία έχει καταχωρηθεί από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEΑ) ως ναρκωτικό Σχεδίου ΙΙ – ανήκει δηλαδή στην ίδια κατηγορία με την κοκαΐνη, τη μορφίνη και τις αμφεταμίνες.1Χρησιμοποιείται από τους έφηβους για τα διεγερτικά της αποτελέσματα.

Ακόμα και όταν το Ριταλίν χρησιμοποιείται ως συνταγογραφημένο φάρμακο, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως νευρικότητα, αϋπνία, ανορεξία, καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακά προβλήματα και απώλεια βάρους. Η κατασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία δηλώνει ότι είναι ένα φάρμακο που προκαλεί εξάρτηση.

Τον Ιούνιο του 2005, η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξέδωσε μια σειρά οδηγιών για τη δημόσια υγεία προειδοποιώντας ότι το Ριταλίν και τα συναφή με αυτή φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν οπτικές παραισθήσεις, τάσεις αυτοκτονίας, ψυχωτική συμπεριφορά καθώς και επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά.

Ένας συγγραφέας το είχε θέσει έτσι: «Ποτέ κανέις δεν θα έλεγε στούς γονείς: Ά! Παρεμπιπτόντως κάποιες φορές το παιδί πεθαίνει επειδή, απλώς, πήρε το φάρμακο που του είχε δοθεί με συνταγή» ή «παρεμπιπτόντως, τα παιδιά που παίρνουν διεγερτικά φάρμακα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν στο μέλλον χρήστες ναρκωτικών» ή «παρεμπιπτόντως, το ένα τρίτο των παιδιών που παίρνουν αυτού του είδους φάρμακα, αναπτύσσουν συμπτώματα έμμονης ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς μέσα στον πρώτο χρόνο χρήσης τους».

  1. 1. αμφεταμίνη: ισχυρό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης) που συχνά αποκαλείται «σπιντ».