Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «KRATOM»

Τα φύλλα του φυτού kratom, συχνά αποξηραμένα και ενισχυμένα, δημιουργούν ένα ισχυρό ναρκωτικό που έχει αποκτήσει δημοτικότητα ως υποκατάστατο οπιούχων.

Μερικοί θεωρούν το kratom εξίσου επικίνδυνο όσο η ηρωίνη και το μεθ. Τι είναι όμως αυτό;

«Οι μαθητές το αγόραζαν σε ψιλικατζίδικα. Ένα παιδί είχε εθιστεί τόσο πολύ που έπρεπε να πάει για απεξάρτηση. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με τη συνθετική ηρωίνη» αναφέρει ένας ειδικός πρόληψης.

Το kratom είναι ένα τροπικό δέντρο (Mitragyna speciosa) εγχώριο της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα πικρά του φύλλα, που περιέχουν ψυχοδραστικά οπιοειδή συστατικά, καταναλώνονται για τα αποτελέσματα στην αλλαγή της διάθεσης, την ανακούφιση από τον πόνο και ως αφροδισιακά. Οι άνθρωποι το μασάνε, το καπνίζουν, το παρασκευάζουν ή το προσθέτουν στο φαγητό. Έχει πολλά ονόματα: herbal speedball, biak-biak, ketum, kahuam, ithang ή thom. Πωλείται σε καταστήματα υγιεινής, καπνού και στο διαδίκτυο ως πράσινη σκόνη, σε κάψουλες ή ως απόσταγμα ή τσίχλα.

Οι οξείες παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, φαγούρα, εφίδρωση, ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, αυξημένη ούρηση και απώλεια της όρεξης. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, ανορεξία, αϋπνία και να κάνει το δέρμα πιο σκούρο. Μερικοί ανέφεραν ότι βίωσαν «ψύχωση από το kratom» – παραίσθηση, ψευδαίσθηση και έντονη σύγχυση.

Το kratom είναι εθιστικό. Σε μια μελέτη, το 50% των μακροχρόνιων χρηστών (για έξι μήνες ή και περισσότερο) έχουν βιώσει σοβαρά συμπτώματα στέρησης, όπως εχθρότητα, επιθετικότητα, συναισθηματικές αλλαγές, πόνο στους μυς και τα οστά, και σπασμωδικές κινήσεις στα άκρα. Το 80% των ατόμων που προσπάθησαν να το σταματήσουν δεν μπόρεσαν.

Στην Αυστραλία, το Μιανμάρ, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη το kratom έχει απαγορευτεί και σε πολλές άλλες χώρες το περιορίζουν έντονα. Στις ΗΠΑ, δεν καλύπτεται από ομοσπονδιακό κανόνα, αλλά είναι παράνομο σε έξι πολιτείες.


ΘΕΛΟΥΜΕ πραγματικά ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΕΑ ΣΑΣ

Σε αυτό το τεύχος είδατε τη δύναμη των δασκάλων οδήγησης και των σχολικών επιμελητών στο να προσεγγίσουν τους νέους με την εκπαίδευση στα ναρκωτικά. Ορίστε τι λένε για το πρόγραμμα της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
«Χρησιμοποιώ το πρόγραμμα σπουδών του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά όλη την ώρα και είναι φανταστικό. Εδώ που τα λέμε, είμαστε τώρα στο κεφάλαιο για τα ναρκωτικά στην οδική αγωγή. Χρησιμοποίησα το μέρος του “σκετς” για το αλκοόλ και πιθανόν ήταν το πιο έξυπνο πράγμα που έκανα εδώ και πολύ καιρό. Θα ενσωματώσω τα άλλα κεφάλαια αργότερα σε αυτή τη συνεδρία. Ένα ειλικρινές και γεμάτο ευγνωμοσύνη ευχαριστώ!»

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ, ΙΛΙΝΟΪΣ
«Ως εκπαιδευτής του DARE μου άρεσε πολύ η διάταξη του προγράμματος Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά. Το σχέδιο του μαθήματος δεν είναι ένα μάθημα για “μικρά παιδιά.” Πραγματικά βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται και να παίρνουν σωστές αποφάσεις».

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΒΕΡΜΟΝΤ
«Οι μαθητές συχνά μου λένε ότι τα βίντεο του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά είναι πολύ επαγγελματικά δημιουργημένα και είναι μερικά από τα καλύτερα βίντεο που έχουν δει. Όταν διδάσκω αρκετές τάξεις την ίδια στιγμή δε θυμάμαι ποιο βίντεο, με θέμα ένα ναρκωτικό, τους έδειξα τελευταίο. Τα παιδιά θυμούνται πάντα! Έχουν την προσοχή τους σ’ αυτό στην τάξη μου».

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ, ΦΛΟΡΙΝΤΑ
«Το Εκπαιδευτικό Πακέτο της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά με τον ξεκάθαρο και ρεαλιστικό του λόγο έχει βοηθήσει πάρα πολύ τη νεολαία του σχολείου μου σχετικά με τους κινδύνους των ναρκωτικών. Σας ευχαριστώ ξανά γι’ αυτό το εξαιρετικά πολύτιμο πρόγραμμα».

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΪΡ
«Οι μαθητές συσχετίζονται με τις καταστάσεις της πραγματικής ζωής που βιώνουν οι άνθρωποι. Αυτό το πρόγραμμα σπουδών είναι εξαιρετικό!»

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ
«Οι πληροφορίες είναι πολύ καλές και κατατοπιστικές. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να κάνετε ξανά την εφεύρεση του τροχού. Οι πληροφορίες παρέχονται για σας και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τις χρησιμοποιήσετε. Υπέροχα υλικά!»


ΚΑΝΤΕ ΔΩΡΕΑ

Υποστηρίξτε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και βοηθήστε να προστατέψουμε τις ζωές νέων ανθρώπων από τις καταστρεπτικές συνέπειες των ναρκωτικών. Οι συνεισφορές σας μας δίνουν τη δυνατότητα να διαθέσουμε δωρεάν τα εκπαιδευτικά υλικά μας σε σχολεία, νεανικούς συλλόγους και σε άλλες ομάδες και άτομα. Η υποστήριξή σας βοηθάει να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους με τα δεδομένα που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή ζωή χωρίς ναρκωτικά.