ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ

Ο Darren Tessitore (στο κέντρο) έχει δουλέψει με χιλιάδες ομάδες και άτομα, όπως αυτοί οι αξιωματικοί από τη Μασαχουσέτη, για να φέρουν την Αλήθεια για τα Ναρκωτικά στους νέους.

Ο Darren Tessitore είναι αποφασισμένος ότι κάθε παιδί στις ΗΠΑ θα πάρει την Αλήθεια για τα Ναρκωτικά, και δεν αστειεύεται.

Όταν ο ντόπιος της Βοστόνης, Darren Tessitore, ήταν 15 χρονών, επτά από τους φίλους του πέθαναν από ναρκωτικά ή αλκοόλ: δύο σε ατύχημα με μοτοσικλέτα που σχετιζόταν με ναρκωτικά, τέσσερις σε αυτοκινητικά δυστυχήματα γιατί οδηγούσαν μεθυσμένοι, ένας πυροβολήθηκε καθώς προσπαθούσε να αγοράσει κοκαΐνη και ο άλλος πυροβολήθηκε από τον ίδιο τον τρομοκρατημένο πατέρα του, ενώ αυτός επιθετόταν στον πατέρα του με οργή που προκλήθηκε από την κοκαΐνη. «Αποφάσισα ότι δεν ήθελα να πεθάνω, δεν ήθελα να πάρω αυτόν τον δρόμο» λέει ο Tessitore. «Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω κάτι για το πρόβλημα των ναρκωτικών στη Γη, καθώς έχει επηρεάσει τη ζωή μου σε τέτοιο μεγάλο βαθμό».

Όταν ιδρύθηκε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά το 2006, ο Tessitore είδε τον σκοπό του και μια μέθοδο. «Ήθελα να φέρω το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά σε κάθε σχολείο της χώρας. Ήθελα να επηρεάσω κάθε παιδί που ήταν στην ηλικία που ήμουν».

Τα λόγια του δεν ήταν μόνο λόγια. Ξεκίνησε για να βρει τα ιδρύματα που θα είχαν προσεγγίσει αυτόν και τους φίλους του προτού το έκαναν τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Με σχεδόν το 29% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στις ΗΠΑ να συνδέονται με τη χρήση αλκοόλ και το 16 τοις εκατό με τα ναρκωτικά, το πρώτο τέτοιο ίδρυμα που προσέγγισε ήταν η εκπαίδευση οδήγησης. Απαιτείται από τους δασκάλους να παραδίδουν δύο με τρεις ώρες εκπαίδευσης κατά των ναρκωτικών στο πρόγραμμα σπουδών τους, οπότε μια προσαρμοσμένη εκδοχή του προγράμματος της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά ήταν κάτι που προφανώς ταίριαζε.

Παρακολούθησε συσκέψεις εκπαίδευσης οδήγησης παρέχοντας δωρεάν υλικά, δίνοντας ζωτικές ομιλίες και παραδίδοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια. Τον αντιμετώπισαν με ενθουσιασμό. Οι δάσκαλοι ήταν πρόθυμοι να προσεγγίσουν τη νεολαία και ευτυχισμένοι να έχουν έναν συνεργάτη στην προσπάθεια.

«Το βίντεο ήταν ιδιαίτερα ευεργετικό σε μαθητές λυκείου, καθώς λαμβάνουν τις πληροφορίες από νέους ενήλικες που έχουν εμπειρίες στο θέμα» λέει ένα στέλεχος του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Εκπαίδευση των Οδηγών στην Οδική Ασφάλεια (ADTSEA).

Ο Tessitore και η ομάδα του συμμετέχουν τώρα ή παρέχουν υλικά σε κάθε εθνική και πολιτειακή σύσκεψη εκπαίδευσης οδηγών στις ΗΠΑ. Γίνονται 18 τον χρόνο, εδώ και επτά χρόνια. Και με τα υλικά σε πάνω από 10.000 εκπαιδευτικούς μέχρι στιγμής, πολλοί έφηβοι παίρνουν τα πραγματικά γεγονότα για τα ναρκωτικά προτού να μπουν πίσω από το τιμόνι καν.

Ωστόσο, οι περισσότεροι νέοι έρχονται αντιμέτωποι με τα ναρκωτικά πολύ πριν να είναι αρκετά μεγάλοι για να οδηγήσουν, και ο Tessitore θέλει να τους προσεγγίσει όλους.

«Πάντοτε δούλευα με την αστυνομία» δηλώνει ο Tessitore. «Δουλεύουν με τα σχολεία και η αποστολή τους είναι να βοηθήσουν τα παιδιά. Μου αρέσουν οι άνθρωποι αυτού του είδους».

Αυτοί οι αστυνομικοί είναι οι σχολικοί επιμελητές – ένορκοι αξιωματικοί που είναι επιφορτισμένοι με τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης για τα παιδιά. Και, καθώς οι επιμελητές έχουν ένα επιπρόσθετο καθήκον της εκπαίδευσης στα ναρκωτικά, είναι ένας προφανής συνεργάτης που προσεγγίζει κάθε παιδί.

«Αν οποιοσδήποτε από εμάς γνώριζε, δε θα τα είχαμε πάρει. Και δε νομίζω ότι οι φίλοι μου θα ήταν νεκροί τώρα».

Το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά τώρα συμμετάσχει στα ετήσια συνέδρια της Εθνικής Ένωσης Σχολικών Επιμελητών (NASRO) για τα τελευταία 11 χρόνια και τώρα ο Tessitore εκπαιδεύει τακτικά τους επιμελητές στο πρόγραμμα.

Ένας επιμελητής από τη Βαλτιμόρη γράφει: «Έχω ενσωματώσει την Αλήθεια για τα Ναρκωτικά στις εκπαιδευτικές μου παρουσιάσεις στο θέμα ναρκωτικών για τα τελευταία τρία χρόνια. Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε και ανοίξατε τα μάτια των άλλων επιμελητών εδώ στην Κομητεία της Βαλτιμόρης για το πόσο καλό είναι το πρόγραμμα της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά».

Ενθαρρυμένος από την πρόοδο μέχρι στιγμής και τους αφοσιωμένους φίλους που έχει κάνει, ο Tessitore είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ: «Πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να απαλλαγούμε από τα ναρκωτικά. Από τη στιγμή που ο καθένας θα είναι εκπαιδευμένος στο τι είναι τα ναρκωτικά και τι κάνουν, δε θα θέλουν να τα κάνουν. Αν οποιοσδήποτε από εμάς γνώριζε, δε θα τα είχαμε πάρει. Και δε νομίζω ότι οι φίλοι μου θα ήταν νεκροί τώρα».


ΚΑΝΤΕ ΔΩΡΕΑ

Υποστηρίξτε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και βοηθήστε να προστατέψουμε τις ζωές νέων ανθρώπων από τις καταστρεπτικές συνέπειες των ναρκωτικών. Οι συνεισφορές σας μας δίνουν τη δυνατότητα να διαθέσουμε δωρεάν τα εκπαιδευτικά υλικά μας σε σχολεία, νεανικούς συλλόγους και σε άλλες ομάδες και άτομα. Η υποστήριξή σας βοηθάει να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους με τα δεδομένα που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή ζωή χωρίς ναρκωτικά.