ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Πάνω από 5.500 εθελοντές βοήθησαν στη διανομή περισσότερων από δύο εκατομμύρια ενημερωτικά βιβλιαράκια «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σε συνεργασία με αστυνομικούς και εκπαιδευτικούς για να αποτελέσουν ένα κίνημα που, ξεκινώντας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προχώρησε στις φτωχογειτονιές της Βραζιλίας, κάνοντας γνωστά τα γεγονότα και μειώνοντας αισθητά τη ζήτηση ναρκωτικών ουσιών.

Ένας στρατός Βραζιλιάνων εθελοντών τού «Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά» δραστηριοποιείται για τη σωτηρία ενός ολόκληρου έθνους, εν μέσω μιας κρίσης κοκαΐνης, αποτελώντας το καλό παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί με τα σωστά μέσα.

Όλα ξεκίνησαν με τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που πλησίαζαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ οι διεθνείς τίτλοι προέβλεπαν καταστροφή. Η Βραζιλία ήταν ακρωτηριασμένη από μια πανεθνική επιδημία κρακ και με περίπου 2,8 εκατομμύρια χρήστες κοκαΐνης, η χώρα κατανάλωνε το 18% της παγκόσμιας ποσότητας κοκαΐνης. Αυτό έκανε τη Βραζιλία τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που σίγουρα συνέβαλε στο να γίνει η χώρα μία από τις πιο βίαιες χώρες στον κόσμο.

Στα παρασκήνια, το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά (DFW) της Βραζιλίας προετοιμαζόταν και άρχισε να συνεργάζεται με άλλες ομάδες για μια κατά μέτωπο επίθεση κατά του προβλήματος των ναρκωτικών. Ωστόσο, για να υπάρξει ένα επαρκές ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να προσεγγίσει την πέμπτη σε πληθυσμό χώρα στη Γη χρειαζόταν μια πολύ μεγάλη ομάδα, οπότε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά της Βραζιλίας συνεργάστηκε με όλους όσοι ενδιαφέρονταν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα: μη κερδοσκοπικές ομάδες, πάστορες και τα ποίμνιά τους, αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, όργανα επιβολής του νόμου και ακόμα και χορευτές σάμπα. Όλοι μαζί απάρτιζαν ένα επιβλητικό σύνολο πάνω από 5.500 εθελοντών.

Η αρχική κεντρική ιδέα του κινήματος ήταν να διανείμουν ένα εκατομμύριο ενημερωτικά βιβλιαράκια Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό επιτεύχθηκε, με διανομή σε ντόπιους, σε αθλητές και επισκέπτες από την Παραλία της Κοπακαμπάνα, στη Λεωφόρο Olímpico και σε όλα τα σημαντικά σημεία της διεξαγωγής των αγώνων.

Ο Δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο έγινε επίσης μέλος της ομάδας, προσφέροντας μια επιστολή αποδοχής με την οποία έδινε την άδεια στο Ίδρυμα Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά της Βραζιλίας να αναμεταδώσει ανακοινώσεις Κοινής Ωφέλειας σχετικά με την Αλήθεια για τα Ναρκωτικά στο Πάρκο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου οι επισκέπτες συγκεντρώνονταν κατά χιλιάδες για να παρακολουθήσουν ζωντανά τους αγώνες σε μεγάλες υπαίθριες οθόνες. Οι Ανακοινώσεις Κοινής Ωφέλειας μεταδόθηκαν 204 φορές σε 1.680.000 ανθρώπους. Και όλα αυτά ενώ τα μηνύματα της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά μεταδίδονταν επίσης μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του Τύπου.

Έχοντας αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ορμή, η διευρυμένη ομάδα του Ιδρύματος Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά συνέχισε το έργο της. Το επόμενο βήμα ήταν η διανομή ενημερωτικών βιβλίων στις favelas, τις διαβόητες φτωχογειτονιές της Βραζιλίας. Τυπώθηκαν άλλο ένα εκατομμύριο ενημερωτικά βιβλιαράκια στα πορτογαλικά της Βραζιλίας, αυτή τη φορά με τα λογότυπα συνεργατών μας, όπως για παράδειγμα της Μονάδας Πολιτικής Αστυνομίας του Ρίο, των «Papo de Responsa», του Δούκα του Δημαρχείου της πόλης Κάξια και του Υπουργείου Παιδείας του Σάο Πάολο. Στο τέλος, διανεμήθηκαν όχι ένα, αλλά δύο εκατομμύρια βιβλιαράκια.

Με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μάθει την αλήθεια, το Ρίο ντε Τζανέιρο είχε μια άνευ προηγουμένου πτώση στην κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών από τις αρχές του 2008: 42% μείωση στη χρήση μαριχουάνας, 40% μείωση στη χρήση κοκαΐνης και 51% μείωση στη χρήση κρακ. Όπως δήλωσε ο Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Ρίο: «Με μια σαρωτική κίνηση, πυροδοτήσατε ένα κίνημα ενάντια στα ναρκωτικά εδώ στο Ρίο και σε όλη τη Βραζιλία».


ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΔΡΑΣΗ
Ξεκινήστε μια Ομάδα «Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά»

Το πρόγραμμα «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» είναι σχεδιασμένο, έτσι ώστε να μπορούν να το υιοθετήσουν κι άλλες ομάδες και να το χρησιμοποιούν ως δικό τους. Αμέτρητοι εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί το έχουν κάνει αυτό.

Υπάρχουν όμως εκείνοι που θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα του Ιδρύματος και να ξεκινήσουν μια δική τους ομάδα «Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά». Καθώς δεν μπορούμε να φτάσουμε κάθε γωνιά του πλανήτη από μόνοι μας, είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχετε στο πρόγραμμά μας.

Όταν η Amira Bizet, φοιτήτρια από την Αλγερία, τηλεφώνησε στο Ίδρυμα και ρώτησε ποιος διηύθυνε την ομάδα στη χώρα της, τη ρωτήσαμε: «Τι θα έλεγες να το κάνεις εσύ;».

Κι έτσι απλά η Bizet προσχώρησε στην ομάδα, έλαβε την πρώτη της μαζική παραγγελία από ενημερωτικά βιβλιαράκια «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά», συγκέντρωσε μερικούς φίλους της και άρχισε να διοργανώνει παρουσιάσεις σε σχολεία. Τόσο εύκολο είναι.

Αν θέλετε να ξεκινήσετε μια ομάδα στην περιοχή σας, γράψτε μας και θα σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε.


ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Υποστηρίξτε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και βοηθήστε να προστατέψουμε τις ζωές νέων ανθρώπων από τις καταστρεπτικές συνέπειες των ναρκωτικών. Οι συνεισφορές σας μας δίνουν τη δυνατότητα να διαθέσουμε δωρεάν τα εκπαιδευτικά υλικά μας σε σχολεία, νεανικούς συλλόγους και σε άλλες ομάδες και άτομα. Η υποστήριξή σας βοηθάει να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους με τα δεδομένα που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή ζωή χωρίς ναρκωτικά.