3.1 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Ποτό και Οδήγηση

ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Photo credits: Bigstockphoto
  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2007, ο φόρος αίματος που πλήρωσαν οι έφηβοι
    οι οποίοι είχαν πιει ενώ οδηγούσαν ήταν 1.393 άτομα – σχεδόν τέσσερα θύματα κάθε ημέρα του έτους.
  • Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου εφήβων στις ΗΠΑ και είναι υπεύθυνα για πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων Αμερικανών εφήβων. Από τους εφήβους οδηγούς που σκοτώθηκαν στο δρόμο το 2006, το 31% είχε πιει, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ασφάλειας Κυκλοφορίας Εθνικών Δρόμων.
Ο οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ κινδυνεύει έντεκα φορές περισσότερο να σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα από τους οδηγούς που δεν έχουν αλκοόλ στον οργανισμό τους.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτές είναι ίσως στατιστικές που προκαλούν σοκ, αλλά μόνο στατιστικές. Για τις οικογένειες, όμως, και τους φίλους των εφήβων που σκοτώνονται οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ, κάθε αριθμός εκπροσωπεί και μια τραγική απώλεια.

Το αλκοόλ παραμορφώνει τις αισθητήριες αντιλήψεις και την κρίση του ατόμου. Τα άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ παραδέχονται ότι ο χρόνος αντίδρασής τους είναι μεγαλύτερος από ότι χωρίς αλκοόλ, και ότι αναλαμβάνουν πολύ περισσότερα ρίσκα από όσα θα αναλάμβαναν αν ήταν νηφάλιοι. Πολύ συχνά αυτά τα ρίσκα είναι μοιραία.

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΠΩΣ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ

Το αλκοόλ απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος μέσω των τριχοειδών αγγείων στα τοιχώματα του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωσή του, το αλκοόλ ταξιδεύει από το στομάχι στον εγκέφαλο, όπου εκεί δημιουργεί γρήγορα τις επιπτώσεις του, επιβραδύνοντας την αντίδραση των νευρικών κυττάρων.

Περίπου το 20% του αλκοόλ απορροφάται μέσω του στομάχου. Το περισσότερο από το υπόλοιπο 80% απορροφάται διαμέσου του λεπτού εντέρου.

Το αλκοόλ μεταφέρεται επίσης με την κυκλοφορία του αίματος στο συκώτι, το οποίο αφαιρεί το αλκοόλ από το αίμα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «μεταβολισμός», η οποία το μετατρέπει σε μια μη τοξική ουσία. Το συκώτι μπορεί να μετατρέψει μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα κάθε φορά, αφήνοντας το υπόλοιπο αλκοόλ να κυκλοφορεί μέσα στο σώμα. Έτσι, η ένταση των συνεπειών του αλκοόλ στο σώμα σχετίζεται ευθέως με την ποσότητα που καταναλώνει ένα άτομο.

Όταν η ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα υπερβαίνει ένα ορισμένο επίπεδο, το αναπνευστικό σύστημα επιβραδύνεται σημαντικά και μπορεί να προκληθεί κώμα ή θάνατος, επειδή το οξυγόνο δεν φθάνει στον εγκέφαλο.