3.6 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Τα Νεαρότερα Θύματα

ΤΑ ΝΕΑΡΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ

Όταν καταναλώνεται από έγκυες γυναίκες, το αλκοόλ μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος, διαπερνά τον πλακούντα και εισέρχεται στο έμβρυο (αγέννητο παιδί).

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, αλλά οι πιο σοβαρές συμβαίνουν κατά τους πρώτους μήνες. Υπάρχει κίνδυνος γέννησης του εμβρύου με εκ γενετής ανωμαλίες που σχετίζονται με το αλκοόλ όπως: ανεπαρκή ανάπτυξη, ανωμαλίες στην ανάπτυξη του προσώπου, βλάβη στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα.

Photo credit: Lisa Grissinger

ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Το αλκοόλ πήρε τη ζωή πολλών ταλαντούχων καλλιτεχνών, μουσικών και συγγραφέων τις περασμένες δεκαετίες. Μερικοί από αυτούς ήταν οι εξής:

-Το υπερβολικό αλκοόλ οδήγησε σε τραγικό θάνατο τον ντράμερ των Led Zeppelin Τζον «Μπόνζο» Μπόναμ γνωστό για το σόλο ντραμς στο τραγούδι «Μόμπι Ντικ». Βρέθηκε νεκρός από ασφυξία λόγω εμετού μετά από μια νύχτα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς πήγαινε για τις πρόβες ενόψει μιας περιοδείας.

- Κιθαρίστας των Def Leppard. Σκληρός πότης, πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο λόγω θανατηφόρου συνδυασμού αλκοόλ και ναρκωτικών.

-Αμερικανός μουσικός, ντράμερ των The Byrds. Πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια μετά από τρεις δεκαετίες υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

-Ροκ τραγουδιστής από τη Σκωτία και κύριος τραγουδιστής των Sweet. Το πρόβλημα αλκοολισμού τον οδήγησε να εγκαταλείψει το συγκρότημα το 1978. Επανασυνδέθηκε με το συγκρότημα μετά από αρκετά χρόνια, αλλά το αλκοόλ είχε καταστρέψει την υγεία του και πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια το 1997.

-Βρετανός ηθοποιός γνωστός για τους ρόλους του στην ταινία Όλιβερ, Ερωτευμένες Γυναίκες, Οι Τρεις σωματοφύλακες και Μονομάχος. Πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Μονομάχου. Ήταν εξαιρετικά μεθυσμένος μετά από 3 μπουκάλια ρούμι, 8 μπουκάλια μπύρα και αναρίθμητα διπλά ουίσκι.