3.3 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Μια Παγκόσμια Επιδημία Εθισμού

ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΕΘΙΣΜΟΥ

Τα τοξικά συστατικά της μεθαμφεταμίνης προκαλούν σοβαρά προβλήματα τερηδονισμού των δοντιών, γνωστό και ως «στόμα της μεθ». Τα δόντια μαυρίζουν, γεμίζουν λεκέδες και σαπίζουν μέχρι το σημείο που πρέπει να βγουν. Δόντια και ούλα καταστρέφονται από μέσα και οι ρίζες σαπίζουν.

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα υπολόγισε ότι η παγκόσμια παραγωγή των διεγερτικών τύπου αμφεταμίνης, στην οποία περιλαμβάνεται και η μεθαμφεταμίνη, είναι 500 τόνοι το χρόνο, ενώ οι χρήστες είναι περισσότεροι από 24,7 εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι το 2008, περίπου 13 εκατομμύρια άτομα πάνω από την ηλικία των 12, έχουν κάνει χρήση μεθαμφεταμίνης και 529.000 από αυτά είναι τακτικοί χρήστες.

Το 2007, το 4,5% των τελειόφοιτων Λυκείου στις ΗΠΑ και το 4,1% των μαθητών της B΄ Λυκείου είχαν αναφέρει ότι έκαναν χρήση μεθαμφεταμίνης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό αυτών που εισάγονται για αποτοξίνωση από αμφεταμίνη και μεθαμφεταμίνη τριπλασιάστηκε και από 3% το 1996 έφτασε στο 9% το 2006. Μερικές πολιτείες έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό χρηστών, όπως η Χαβάη, όπου το 48,2% των ατόμων που ζήτησαν βοήθεια για αποτοξίνωση από ναρκωτικά ή αλκοόλ το 2007, ήταν χρήστες μεθαμφεταμίνης.

Στη Δημοκρατία της Τσεχίας γίνεται ευρεία χρήση μεθαμφεταμίνης. Εκεί, ονομάζεται Περβιτίν και παρασκευάζεται κυρίως σε μικρά κρυφά εργαστήρια και σε ελάχιστα μεγάλα. Η χρήση γίνεται κυρίως εγχώρια, αλλά το Περβιτίν εξάγεται και σε άλλα κράτη της Ευρώπης και στον Καναδά. Σύμφωνα με αναφορές, στη Δημοκρατία της Τσεχίας, στη Σουηδία, στη Φιλανδία, στη Σλοβακία και στη Λετονία, το 20% έως 60% αυτών που ζητούν βοήθεια για να κάνουν αποτοξίνωση, είναι εθισμένοι στις αμφεταμίνες και τη μεθαμφεταμίνη.

Στη Νοτιοανατολική Ασία, η πιο κοινή μορφή μεθαμφεταμίνης είναι ένα μικρό χάπι που λέγεται Γιάμπα στην Ταϊλάνδη και Σαμπού στις Φιλιππίνες.