3. Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Τι Είναι η Κρυσταλλική Μεθαμφεταμίνη;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΙΣΤΑΛ ΜΕΘ;

Photo credit: istock.com/Lou Oats

Η κρίσταλ μεθ είναι η συντετμημένη ονομασία της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Είναι μια μορφή του ναρκωτικού μεθαμφεταμίνη.

Η μεθαμφεταμίνη είναι ένα ναρκωτικό, χρώματος λευκού σε κρυσταλλική μορφή. Οι χρήστες το παίρνουν είτε σνιφάροντάς το (εισπνέοντάς το από τη μύτη) ή καπνίζοντάς το ή παίρνοντάς το με ένεση. Μερικοί το παίρνουν ακόμη και από το στόμα, αλλά όλοι αναπτύσσουν μια ισχυρή επιθυμία να συνεχίσουν να το παίρνουν επειδή το ναρκωτικό δημιουργεί μια ψεύτικη αίσθηση ευτυχίας και ευημερίας – ένα φτιάξιμο (ισχυρό συναίσθημα) αυτοπεποίθησης, υπερκινητικότητας και ενέργειας. Επίσης, μειώνει την όρεξη. Η επήρεια αυτών των ναρκωτικών, γενικά, διαρκεί από 6 έως 8 ώρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 24 ώρες.

Την πρώτη φορά που το παίρνει κανείς μπορεί να νιώσει κάποια ευχαρίστηση, αλλά από την αρχή η μεθαμφεταμίνη αρχίζει να καταστρέφει τη ζωή του χρήστη.

Χρήστης μεθαμφεταμίνης το 2002
...και μετά από 2 1/2 χρόνια

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ;

Η μεθαμφεταμίνη (μεθ) είναι ένα παράνομο ναρκωτικό που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την κοκαΐνη και άλλα ισχυρά ναρκωτικά. Έχει πολλές ονομασίες στην αργκό – μεθ, κρανκ, κιμωλία ή σπιντ που είναι και η πιο κοινή της ονομασία. (Δες τη λίστα με τις αργκό ονομασίες)

Η κρίσταλ μεθ χρησιμοποιείται από άτομα όλων των ηλικιών αλλά είναι περισσότερο γνωστή ως «ναρκωτικό των κλαμπ» γιατί γίνεται χρήση της στα νυχτερινά κλαμπ ή στα ρέιβ πάρτι. Οι πιο συνηθισμένες αργκό ονομασίες του είναι ice ή glass.

Είναι μια επικίνδυνη και ισχυρή χημική ουσία και, όπως όλα τα ναρκωτικά, είναι ένα δηλητήριο το οποίο πρώτα ενεργεί ως διεγερτικό και στη συνέχεια αρχίζει να καταστρέφει συστηματικά το σώμα. Κατά συνέπεια, συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, στα οποία περιλαμβάνονται: απώλεια μνήμης, επιθετικότητα, ψυχωτική συμπεριφορά, και πιθανή βλάβη στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

Η μεθαμφεταμίνη είναι ιδιαίτερα εθιστική και αναλώνει τις φυσικές δυνάμεις, δημιουργώντας μια ολέθρια εξάρτηση η οποία μπορεί να ανακουφιστεί μόνο με τη λήψη περισσότερου ναρκωτικού.

Το «φτιάξιμο» με την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη είναι ιδιαίτερα έντονο και πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι εθίστηκαν από την πρώτη φορά που το πήραν.

«Το δοκίμασα μια φορά και ΜΠΟΥΜ! Εθίστηκα», λέει ένας εθισμένος χρήστης που έχασε την οικογένειά του, τους φίλους του, τη δουλειά του ως μουσικός και κατέληξε άστεγος.

Ο εθισμός στην κρίσταλ μεθ, λοιπόν, είναι ένας από τους σκληρότερους εθισμούς σε ναρκωτικά και δύσκολος στη θεραπεία του και πολλοί πεθαίνουν πιασμένοι σε αυτή την παγίδα.

«Άρχισα να παίρνω κρίσταλ μεθ όταν ήμουν στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Πριν τελειώσει το πρώτο μου εξάμηνο στο κολέγιο η μεθ μου είχε γίνει τόσο σοβαρό πρόβλημα, ώστε έπρεπε να σταματήσω τις σπουδές μου. Έμοιαζα σαν να είχα ανεμοβλογιά γιατί περνούσα ώρες μόνη μου μπροστά στον καθρέφτη και τσιμπιόμουνα. Περνούσα όλο τον καιρό μου είτε παίρνοντας μεθ είτε προσπαθώντας να βρω την επόμενη δόση μου». 
– Αν Μαρί