3.12 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Κατάχρηση Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποτελεί, πλέον, πιο σοβαρό πρόβλημα από τη χρήση ναρκωτικών. Τα παυσίπονα, τα ηρεμιστικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα υπνωτικά και τα διεγερτικά μοιάζουν «ασφαλή», επειδή τα συνταγογραφούν γιατροί, αλλά γίνονται εξίσου εθιστικά και ισχυρά, όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη που πουλιούνται στους δρόμους. Το παυσίπονο Οξικοντίν, για παράδειγμα, είναι τόσο δυνατό όσο η ηρωίνη και επιδρά στο σώμα με τον ίδιο τρόπο. Η παρατεταμένη χρήση παυσίπονων, κατασταλτικών, διεγερτικών ή αντικαταθλιπτικών οδηγεί στην εξάρτηση και σε οδυνηρά συμπτώματα στέρησης γι’ αυτούς που προσπαθούν να τα κόψουν.

Εδώ, παραθέτουμε λίγες μόνο από τις επιπτώσεις αυτών των ναρκωτικών.

Παυσίπονα όπως το Οξικοντίν, το Φεντανίλ, η μορφίνη, το Περκοντάν, το Ντεμερόλ, είναι μερικά μόνο από τον μακρύ κατάλογο. Στις επιπτώσεις περιλαμβάνονται: επιβράδυνση της αναπνοής, ναυτία και αναισθησία. Η κατάχρησή τους οδηγεί σε εθισμό.

Ηρεμιστικά είναι οι ουσίες που επιβραδύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και σ’ αυτά περιλαμβάνονται και τα εξής: Ζανάξ, Ζιπρέξα, Αμιτάλ, Σεκονάλ, Βάλιουμ και πολλά άλλα. Οι επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν καρδιακά προβλήματα, αύξηση βάρους, κόπωση 1 και διαταραχές άρθρωσης και ομιλίας. Η παρατεταμένη χρήση τους οδηγεί σε εθισμό.

Διεγερτικά: Αυτά τα ναρκωτικά επιταχύνουν τη λειτουργία της καρδιάς και της αναπνοής με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η κοκαΐνη. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Ριταλίν, το Αντεράλ, το Κονσέρτα και άλλα γνωστά ως «μπένις». Στις επιπτώσεις περιλαμβάνονται αυξημένη αρτηριακή πίεση και ταχυπαλμία, εχθρότητα και παράνοια.

Αντικαταθλιπτικά: Το Πρόζακ, το Παξίλ, το Ζολόφτ και το Σελέξα, είναι μερικά από τα χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά. Στις επιπτώσεις τους μπορεί να περιλαμβάνονται καρδιακές αρρυθμίες, παρανοϊκές αντιδράσεις, βίαιες ή αυτοκτονικές σκέψεις και παραισθήσεις. Η παρατεταμένη χρήση τους οδηγεί σε εθισμό.

Τα παυσίπονα, τα ηρεμιστικά και τα αντικαταθλιπτικά ευθύνονται για περισσότερους θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ απ’ ό,τι η κοκαΐνη, η ηρωίνη, η μεθαμφεταμίνη και οι αμφεταμίνες μαζί.

  1. 1. κόπωση: ακραία σωματική ή ψυχική κούραση.