3.3 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Πώς Έχει Αλλάξει η Μαριχουάνα με την Πάροδο του Χρόνου

ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Το φυτό της ινδικής κάνναβης (από το οποίο παρασκευάζονται ναρκωτικά όπως η μαριχουάνα και το χασίς) το καλλιεργούσαν και το χρησιμοποιούσαν ως παραισθησιογόνο εδώ και πάνω από 2.000 χρόνια.

Η ποσότητα του THC στο φυτό της κάνναβης καθορίζει την ισχύ του ναρκωτικού. Η ποσότητα του THC που περιέχεται στη μαριχουάνα δεν είναι σταθερή, και το επίπεδο του THC παρουσιάζει σταθερή άνοδο.

Με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας, οι καλλιεργητές της κάνναβης έχουν διαμορφώσει ποικιλίες της, οι οποίες περιέχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα THC απ’ όσο περιείχε η κάνναβη στο παρελθόν. Η μέση ισχύς του φυτού της μαριχουάνας στις ΗΠΑ σήμερα είναι γύρω στο 15-20%. Το υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί στο φυτό είναι γύρω στο 32%.12

Και ως μέτρο σύγκρισης:

  • Το χόρτο που κάπνιζαν στο Γούντστοκ το 1969 και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 περιείχε περίπου 1% THC.13
  • Το 1980 περιείχε περίπου 1%. Το 1997 η μέση περιεκτικότητα σε THC είχε πλησιάσει το 5,1%, ενώ το 2008 στο 10,2%.14

Αύξηση της περιεκτικότητας σε THC στη μαριχουάνα με την πάροδο του χρόνου


Όσο περισσότερο THC περιέχει η μαριχουάνα, τόσο περισσότερο επηρεάζει τη διάνοια και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρξει κατάχρηση, εθισμός και άλλες επιβλαβείς επιπτώσεις.

Όσο περισσότερο THC περιέχει η μαριχουάνα, τόσο περισσότερο επηρεάζει τη διάνοια και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρξει κατάχρηση, εθισμός και άλλες επιβλαβείς επιπτώσεις.

ΑΛΚΟΟΛ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ

Είναι το ίδιο να καπνίζεις ένα τσιγαριλίκι με το να πίνεις αλκοόλ;

Εσύ αποφασίζεις. Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Το αλκοόλ αποτελείται από μία ουσία μόνο: την αιθανόλη. Η μαριχουάνα περιέχει περισσότερες από 400 γνωστές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων καρκινογόνων ουσιών που βρίσκονται και στον καπνό του τσιγάρου. Σε αντίθεση με τους καπνιστές τσιγάρων, αυτοί που καπνίζουν τσιγαριλίκια έχουν την τάση να εισπνέουν βαθιά και να κρατούν τον καπνό όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να αυξήσουν την επίδραση του ναρκωτικού, επιδεινώνοντας τη ζημιά στους πνεύμονες.

Το αλκοόλ αποβάλλεται από το σώμα σε μερικές ώρες, ενώ το THC παραμένει στο σώμα επί εβδομάδες ή και μήνες, ανάλογα με τη διάρκεια και την ποσότητα χρήσης.

Το THC βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αλκοόλ όχι.

Δεν έχουμε την πρόθεση εδώ να υποτιμήσουμε τους κινδύνους από την κατάχρηση αλκοόλ, η οποία μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή. Οι χρήστες, παρ’ όλα αυτά, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα χημικά συστατικά που περιέχονται στη μαριχουάνα, ορισμένα από τα οποία είναι καρκινογόνα, παραμένουν στο σώμα για μεγάλα διαστήματα μετά από τη χρήση.