3.7 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Στον Δρόμο προς τη Χρήση «Σκληρών» Ναρκωτικών

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ «ΣΚΛΗΡΩΝ» ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Ένα άτομο που κάνει χρήση ναρκωτικών για ψυχαγωγία, παίρνει μαριχουάνα για την επίδραση που αυτή δημιουργεί και επειδή θέλει να «φτιαχτεί» ή να «κάνει κεφάλι». Λόγω της συνεχιζόμενης χρήσης αναπτύσσεται μια ανοχή και μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες στην κατανάλωση ισχυρότερων ναρκωτικών προκειμένου να επιτύχουν την ίδια μαστούρα. Όταν η επίδραση αρχίσει να μειώνεται, τότε το άτομο μπορεί να στραφεί σε πιο ισχυρά ναρκωτικά, προκειμένου να απαλλαγεί από τις ανεπιθύμητες καταστάσεις που τον οδήγησαν να πάρει μαριχουάνα εξαρχής. Δεν είναι η ίδια η μαριχουάνα που οδηγεί το άτομο σε άλλα ναρκωτικά.

Οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά για να απαλλαγούν από ανεπιθύμητες καταστάσεις ή συναισθήματα. Η μαριχουάνα καλύπτει το πρόβλημα για κάποιο χρονικό διάστημα (όταν ο χρήστης είναι μαστουρωμένος). Όταν το «φτιάξιμο» υποχωρήσει, τότε το πρόβλημα, η ανεπιθύμητη κατάσταση ή η περίσταση επιστρέφει με μεγαλύτερη ένταση από πριν. Ο χρήστης μπορεί τότε να στραφεί σε ισχυρότερα ναρκωτικά, καθώς η μαριχουάνα δεν είναι πλέον «αποτελεσματική».

Είναι επίσης γεγονός ότι οι χρήστες μαριχουάνας συνήθως μαζεύονται όλοι μαζί σε πάρτι ή απλώς κάνουν παρέα για να μοιραστούν τη μαριχουάνα με άλλους. Όταν αργότερα κάποιος φέρει ένα νέο ναρκωτικό σ’ αυτή την ομάδα, είναι μέρος της νοοτροπίας της ομάδας να δοκιμάσουν όλοι αυτό το νέο και δυνητικά εθιστικό ναρκωτικό.

Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών κοκαΐνης (90%) άρχισαν παίρνοντας ένα ναρκωτικό όπως η μαριχουάνα, τα τσιγαριλίκια ή το αλκοόλ.34 Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι όποιος καπνίζει μαριχουάνα ή χασίς θα προχωρήσει στη χρήση σκληρότερων ναρκωτικών. Κάποιοι δεν το κάνουν ποτέ αυτό. Άλλοι σταματούν εντελώς να παίρνουν μαριχουάνα. Αλλά μερικοί συνεχίζουν με πιο σκληρά ναρκωτικά. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι οι νέοι (ηλικίας 12 έως 17 ετών) που κάνουν χρήση μαριχουάνας είναι κατά 85 φορές πιθανότερο να κάνουν χρήση κοκαΐνης απ’ ό,τι οι νέοι που δεν κάνουν χρήση χόρτου. Επίσης, το 60% των παιδιών που καπνίζουν χόρτο πριν την ηλικία των 15 στρέφονται μετά στην κοκαΐνη.35

«Μου έδωσαν το πρώτο μου τσιγαριλίκι στο προαύλιο του σχολείου. Τώρα είμαι εθισμένος στην ηρωίνη και μόλις τελείωσα την όγδοη ιατρική αγωγή για τον εθισμό μου στα ναρκωτικά». – Christian