Μαριχουάνα

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ

Man smoking cannabis with a bong.

Η χρήση μαριχουάνας δεν είναι επιβλαβής μόνο για το ίδιο το άτομο που καπνίζει το τσιγαριλίκι. Το άτομο αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο και για την υπόλοιπη κοινωνία.

Οι έρευνες έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι η μαριχουάνα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Σε μια μελέτη μεταξύ 129 φοιτητών κολεγίου βρέθηκε ότι, όσον αφορά τους φοιτητές που κάπνισαν το ναρκωτικό, τουλάχιστον 27 από τις 30 ημέρες που προηγήθηκαν της έρευνας, οι βασικές τους δεξιότητες που σχετίζονται με την προσοχή, τη μνήμη και τη μάθηση είχαν μειωθεί σημαντικά. Σε μια μελέτη μεταξύ ταχυδρομικών υπαλλήλων βρέθηκε ότι εκείνοι οι υπάλληλοι που βγήκαν θετικοί στο τεστ για χρήση μαριχουάνας είχαν 55% περισσότερα ατυχήματα, 85% περισσότερους τραυματισμούς και 75% αύξηση της απουσίας τους από την εργασία.

Σε μια μελέτη στην Αυστραλία βρέθηκε ότι το «φτιάξιμο» με κάνναβη ήταν υπεύθυνο για το 4,3% των θανάτων οδηγών.

Είναι σχεδόν αδύνατον να μεγαλώσει κάποιος στην Αμερική, ή σε οποιαδήποτε χώρα, και να μην εκτεθεί στον κίνδυνο των ναρκωτικών. Η πίεση από τους συνομηλίκους να πάρει κάποιος ναρκωτικά είναι μεγάλη και η ειλικρινής πληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους από τα ναρκωτικά δεν είναι πάντοτε διαθέσιμη.

Πολλοί άνθρωποι θα σου πουν ότι η μαριχουάνα δεν είναι επικίνδυνη. Σκέψου ποιος σου το λέει αυτό. Μήπως είναι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που προσπαθούν να σου πουλήσουν χόρτο;

Man and woman smoking marijuana.

Η μαριχουάνα μπορεί να βλάψει τη μνήμη κάποιου – και αυτός ο αντίκτυπος μπορεί να διαρκέσει για μέρες ή εβδομάδες αφότου έχει εξασθενίσει η άμεση επήρεια του ναρκωτικού. Σε μια μελέτη ζητήθηκε από μια ομάδα ατόμων που έκαναν συστηματική χρήση μαριχουάνας να θυμηθούν λέξεις από μια λίστα. Η ικανότητά τους να θυμηθούν σωστά τις λέξεις δεν επέστρεψε στο φυσιολογικό επίπεδο προτού περάσουν τέσσερις εβδομάδες αφότου είχαν σταματήσει να καπνίζουν μαριχουάνα.39

Οι μαθητές που κάνουν χρήση μαριχουάνας έχουν χαμηλότερους βαθμούς και λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο από αυτούς που δεν καπνίζουν μαριχουάνα. Πολύ απλά, δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες να θυμούνται και να οργανώνουν πληροφορίες σε σύγκριση με αυτούς που δεν κάνουν χρήση αυτών των ουσιών.

«Ο καθηγητής του σχολείου που πήγαινα, κάπνιζε τρία ή τέσσερα τσιγαριλίκια την ημέρα. Έπεισε πολλούς μαθητές ν’ αρχίσουν να καπνίζουν τσιγαριλίκια, καθώς κι εμένα. Ο έμπορος που τον προμήθευε, με πίεσε στη συνέχεια ν’ αρχίσω να κάνω χρήση ηρωίνης, το οποίο και έκανα χωρίς αντίσταση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ένιωθα ότι η συνείδησή μου ήταν ήδη νεκρή». – Veronique

Τι θα σου Πουν οι Έμποροι


Woman smoking a joint.

Από έρευνα που έγινε μεταξύ εφήβων για να εντοπιστεί η αιτία που τους έκανε να πάρουν ναρκωτικά για πρώτη φορά, προέκυψε ότι το 55% υπέκυψε στις πιέσεις φίλων. Ήθελαν να είναι «κουλ» και δημοφιλείς. Οι έμποροι το γνωρίζουν αυτό.

Σε πλησιάζουν ως φίλοι και προσφέρονται να σε «βοηθήσουν» με «κάτι που θα σε ανεβάσει». Το ναρκωτικό θα σε «βοηθήσει να μπεις στην παρέα» ή «θα σε κάνει κουλ».

Οι έμποροι ναρκωτικών, των οποίων το κίνητρο είναι το κέρδος, θα πουν οτιδήποτε για να σε κάνουν να αγοράσεις τα ναρκωτικά τους. Θα σου πουν ότι «το χόρτο δε θα σε οδηγήσει σε πιο σκληρά ναρκωτικά».

Δεν τους ενδιαφέρει αν τα ναρκωτικά καταστρέφουν τη ζωή σου, αρκεί οι ίδιοι να βγάζουν χρήματα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το χρήμα. Πρώην έμποροι παραδέχτηκαν ότι έβλεπαν τους πελάτες τους σαν «πιόνια σ’ ένα παιχνίδι σκακιού».

Μάθε τα δεδομένα για τα ναρκωτικά. Πάρε τις δικές σου αποφάσεις.

 

ΛΑΒΕΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ