Ριταλίνη

ΤΟ ΡΙΤΑΛΙΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΤ:
Ο θρύλος της ροκ, Κερτ Κομπέιν, άρχισε να παίρνει Ριταλίνη σε ηλικία 7 ετών. Η χήρα του Κομπέιν, Κόρτνι Λαβ, πιστεύει ότι αυτό το ναρκωτικό ήταν που τον οδήγησε αργότερα στη χρήση ισχυρότερων ναρκωτικών. Αυτοκτόνησε με κυνηγετικό όπλο το 1994. Η Λαβ, επίσης έπαιρνε Ριταλίνη με συνταγή γιατρού όταν ήταν παιδί. Όπως το έθεσε η ίδια: «Όταν είσαι παιδί και σου δίνουν αυτό το ναρκωτικό που σε κάνει να νιώθεις ένα αίσθημα ευφορίας, που αλλού θα στραφείς ως ενήλικος;».

Μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Χρήση Ναρκωτικών βρήκε ότι οι χρήστες του Ριταλίν και παρόμοιων ναρκωτικών «παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό χρήσης κοκαΐνης».

Εξαιτίας της αντοχής που αναπτύσσεται, η χρήση της Ριταλίνης μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες στο να πάρουν ακόμη πιο ισχυρά ναρκωτικά για να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Όταν αρχίζει να μειώνεται η επίδραση του ναρκωτικού, το άτομο μπορεί να στραφεί σε πιο δραστικά ναρκωτικά για να απαλλαγεί από την ανεπιθύμητη κατάσταση που τον ώθησε εξαρχής να κάνει χρήση του ναρκωτικού.

Το ίδιο το Ριταλίν δεν οδηγεί το άτομο σε άλλα ναρκωτικά: οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά για να απαλλαγούν από ανεπιθύμητες καταστάσεις ή συναισθήματα. Τα ναρκωτικά καλύπτουν το πρόβλημα για κάποιο διάστημα (όσο ο χρήστης είναι φτιαγμένος). Όταν το «φτιάξιμο» υποχωρήσει, τότε το πρόβλημα, η ανεπιθύμητη κατάσταση ή η περίσταση επιστρέφει με μεγαλύτερη ένταση από πριν. Ο χρήστης μπορεί τότε να στραφεί σε πιο δυνατά ναρκωτικά αφού το Ριταλίν δεν είναι πλέον «αποτελεσματικό».

Μια μελέτη μεταξύ 500 σπουδαστών για μια περίοδο πλέον των είκοσι χρόνων έδειξε ότι αυτοί που χρησιμοποιούσαν Ριταλίν και παρόμοια ναρκωτικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση κοκαΐνης και άλλων διεγερτικών κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή τους.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2005, οι έφηβοι που έκαναν χρήση συνταγογραφούμενων ναρκωτικών είχαν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση ηρωίνης, 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση του Έκσταση και είκοσι φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση κοκαΐνης σε σύγκριση με τους εφήβους που δεν έχουν κάνει χρήση τέτοιων ναρκωτικών.

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ (ΜΗΝ ΠΕΣΕΙΣ Σ’ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ):

Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες για τη λήψη αυτού του ισχυρού ναρκωτικού. Αναγνώρισε αυτό που είναι: ψέματα!

  • Όλοι τη χρησιμοποιούν.
  • Την παίρνω μόνο για να μελετάω.
  • Ο αδελφός μου την παίρνει για μια μαθησιακή διαταραχή που έχει. Δεν μπορεί να είναι τόσο κακή.
  • Δεν προκαλεί εθισμό.
  • Μπορείς να το ελέγξεις. Μπορείς να μην ξαναπάρεις αν δε το θέλεις.

Μην αφήσεις άλλους –ακόμη κι αν είναι φίλοι σου– να σε δελεάσουν για να πέσεις στην παγίδα.

ΛΑΒΕΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ