Menu background image
Συνθετικά Ναρκωτικά

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους ανθρώπους δεν είναι πλήρως γνωστές, αλλά οι ειδικοί από τα κέντρα δηλητηριάσεων αναφέρουν ότι οι παρενέργειες της συνθετικής μαριχουάνας μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Μπορεί να είναι εθιστική και να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης τα οποία περιλαμβάνουν σφοδρή επιθυμία για ναρκωτικά, εφιάλτες, αυξημένη εφίδρωση, ναυτία, τρέμουλο, πονοκεφάλους, υπερβολική εξάντληση, αϋπνία, διάρροια, εμετό, δυσκολία σκέψης και παραμέληση των υπόλοιπων ασχολιών ή καθηκόντων του ατόμου.

Μετά από επαναλαμβανόμενη και μακρά χρήση του ναρκωτικού, οι χρήστες μπορεί να βιώσουν αμνησία και σύγχυση. Μερικοί χρήστες ανέφεραν ότι υπέφεραν από παράλυση.

Το Υπουργείο Υγείας στο Γουαϊόμινγκ ανέφερε 16 περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας μετά από χρήση του ναρκωτικού σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ.4

ΠΑΡΕΛΥΣΑ ΑΦΟΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΑ ΣΠΑΪΣ

«Μετά από χρήση του Σπάις επί εβδομάδες, ξύπνησα νωρίς μια νύχτα, έπεσα στο πάτωμα και δεν μπορούσα να κινήσω τα πόδια μου ή τους γοφούς μου. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να σύρω το σώμα μου με τους αγκώνες, αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό, οπότε έμεινα ξαπλωμένος στο πάτωμα επί 13 ώρες, ουρλιάζοντας και χτυπώντας με τις γροθιές μου το πάτωμα, ζητώντας βοήθεια. Οι γιατροί λένε ότι αν είχα μείνει έτσι άλλες δύο ώρες, θα είχα πεθάνει. Θα μείνω στο νοσοκομείο για πολύ καιρό ακόμα». – Λ. Ντ.

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΑΣΗ

«Θέλω να μοιραστώ την εμπειρία που είχα με το K2. Μου κατέστρεψε τη ζωή. Όταν δοκίμασα να καπνίσω Κ2 για πρώτη φορά, ήταν σαν τα πάντα να διαλύθηκαν σε κάτι που έμοιαζε με το «χιόνι» στην οθόνη της τηλεόρασης. Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν “Έτσι είναι η κόλαση”. Το μόνο που μπορούσα να νιώσω ήταν τρομερός φόβος. Άκουγα φωνές των μελών της οικογένειάς μου, είχα φλας μπακ από την εποχή που ήμουν μικρότερος· ήταν η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου. Έτρεμα ολόκληρος και ένιωθα τρομοκρατημένος και άρρωστος. Από εκείνη την ημέρα έχω φοβερό άγχος σε καθημερινή βάση. Αναγκάστηκα να παρατήσω το σχολείο εξαιτίας του τρομερού μου άγχους». – Τζ. Γ.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΙΑ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ

«Πήρα υπερβολική δόση Σπάις και από τότε δεν είμαι πια ο ίδιος άνθρωπος. Απλώς καθόμουν και κάπνιζα και ξαφνικά ένιωσα τις συνέπειες. Δεν μπορούσα να δω καλά ή να περπατήσω, και μετά έκανα εμετό 6 ή 7 φορές. Ξύπνησα τη μαμά μου και εκείνη με ξάπλωσε στον καναπέ και κάλεσε το ασθενοφόρο. Σχεδόν 10 λεπτά πριν εμφανιστεί το ασθενοφόρο, άρχισα να παθαίνω κρίσεις. Ξύπνησα στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, συνδεδεμένος σε μηχανήματα που με κρατούσαν ζωντανό. Είχα πάθει καρδιακή ανακοπή* για λίγες ώρες και οι γιατροί πίστευαν ότι δε θα ξυπνούσα, αλλά εγώ επιβίωσα. Ωστόσο, από τότε δεν είμαι το ίδιο άτομο. Τραυλίζω πολύ τώρα και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σε τίποτα. Καμιά φορά, την ώρα που λέω μια ιστορία, το μυαλό μου αδειάζει και δεν ξέρω τι συμβαίνει. Συνέχεια βλέπω μπροστά μου κάτι στίγματα και δεν είμαι πια ο εαυτός μου». – Ντ. Γ.

ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΕΘΙΣΜΕΝΟΣ

«Είμαι ένας πρώην χρήστης συνθετικής μαριχουάνας. Εθίστηκα κατά το διάστημα που ήμουν σε αναστολή. Τη χρησιμοποιούσα για να μαστουρώνω χωρίς να φαίνεται στους ελέγχους που μας έκαναν για χρήση ναρκωτικών. Ξεκίνησα από ένα γραμμάριο ή και λιγότερο την ημέρα και έφτασα να ξεπεράσω τα 3 ή 4 γραμμάρια την ημέρα. Καθώς ο εθισμός μου χειροτέρευε, η ικανότητά μου να ελέγχω τη βασική μου συμπεριφορά και τις κινητικές μου δεξιότητες** μειωνόταν. Γινόμουν όλο και πιο επιθετικός όταν αναστατωνόμουν, πράγμα που συνέβαινε όλο και πιο συχνά όσο περισσότερο έκανα χρήση. Ένα πρωί είχα μια ψυχωτική κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας έπαθα μπλακ άουτ και κόντεψα να σκοτώσω τη γυναίκα μου. Με συνέλαβαν και η αναστολή μου ανακλήθηκε. Από τότε που αποφυλακίστηκα, μοιράζομαι την εμπειρία μου με άλλους για να τους αποτρέψω από το να χρησιμοποιήσουν αυτό το ναρκωτικό». – Σ. Β.

ΒΙΑΙΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τον Αύγουστο του 2013, μια μητέρα 21 ετών που ήταν υπό την επήρεια του Σπάις, είχε πετάξει τον τετράχρονο γιο της σε έναν κάδο απορριμμάτων και, όταν τη συνέλαβε η αστυνομία, δεν μπορούσε να θυμηθεί πού ήταν ο γιος της. Το παιδί της ανασύρθηκε αργότερα από τα σκουπίδια και το παρέλαβε η αστυνομία, η οποία το παρέδωσε στις Υπηρεσίες Προστασίας Ανηλίκων. Η γυναίκα δέχτηκε κατηγορίες για την εγκατάλειψη του παιδιού της.

Τον Ιανουάριο του 2011, ένας έφηβος στην Ομάχα πυροβόλησε δύο διοικητικά στελέχη του σχολείου του, εκ των οποίων τον έναν θανάσιμα, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Οι ιατρικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι στον οργανισμό του υπήρχε Κ2.

Ένας άνδρας 21 ετών στη Λουιζιάνα έκοψε τον λαιμό του όταν βρέθηκε για πρώτη φορά υπό την επήρεια του Κ2. Ευτυχώς, η μητέρα του κατάφερε να καταστείλει την αιμορραγία μέχρι να καταφτάσει η βοήθεια.

  1. * καρδιακή ανακοπή: ένα ξαφνικό, μερικές φορές προσωρινό, σταμάτημα της καρδιάς
  2. ** κινητικές δεξιότητες: οι εκούσιες (ηθελημένες) κινήσεις των μυών για την εκτέλεση κάποιας ενέργειας

ΛΑΒΕΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ