ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΓΙΝΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Ο Tony Mendez διδάσκει το πρόγραμμα «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» στη νεολαία της Γουατεμάλας στο Πρόγραμμα Νεανικής Παρέμβασης.

Ο Tony Mendez είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει ό,τι έμαθε από τα λάθη του για να το δώσει στη νεολαία σήμερα, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε από ιερωμένους γονείς σε μια χριστιανική οικογένεια, ο Tony Mendez, που γεννήθηκε στη Γουατεμάλα και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια, έχασε τον δρόμο του στην πορεία.

Όταν ήταν 18 ετών τον πιάσανε με κοκαΐνη και πήγε στη φυλακή για πρώτη φορά. Όταν αφέθηκε ελεύθερος είπε στον εαυτό του ότι θα άλλαζε, αλλά τελικά έγινε μέλος μιας συμμορίας και μπλέχτηκε ακόμα βαθύτερα στα ναρκωτικά.

Οι γονείς του προσπάθησαν να βοηθήσουν, αλλά δεν ήξεραν πώς.

Όταν ήταν 24 ετών έμαθε τα νέα ότι ο πατέρας του είχε μόνο τρεις μήνες ζωής. Ο Mendez ένιωσε συντετριμμένος. «Ήθελα να επανορθώσω για όλα όσα είχα κάνει, σε αυτούς τους τρεις μήνες» λέει. Πέρασε όλο τον χρόνο του με τον πατέρα του, αλλά τελικά εκείνος απεβίωσε τον Αύγουστο του 1994. «Ένιωσα τόσο ένοχος που δεν τον άκουσα όσο ήταν ζωντανός».

Αν και ο Mendez θα ήθελε να πει ότι αυτό ήταν το σημείο καμπής, η απώλεια τον έμπλεξε απλώς βαθύτερα. Τελικά κατέληξε επίσης στη διακίνηση ναρκωτικών – κάνοντας λαθρεμπόριο ναρκωτικών μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου του Λος Άντζελες.

«Σκότωνα τον εαυτό μου σιγά σιγά» θυμάται.

Από το 1985 ως το 2001, πήγε στη φυλακή περίπου 20 φορές. Επίσης παντρεύτηκε και έγινε πατέρας. Αλλά δεν ήταν παρά το 2001, στη φυλακή με έναν γιο δύο ετών πίσω στο σπίτι, όταν τελικά είδε το φως.

«Δεν ήθελα ο γιος μου να πάρει τον ίδιο δρόμο» λέει. «Είχα κουραστεί να το σκάω από την πραγματικότητα και να είμαι πάντα δυστυχισμένος. Πήρα μια τελική και ειλικρινή απόφαση: Θα έκανα τη διαφορά στη ζωή μου και θα βοηθούσα άλλους».

Από εκείνη την ημέρα και στο εξής, τώρα 15 χρόνια αργότερα, ο Mendez δεν έχει αγγίξει ούτε ένα ναρκωτικό. Και είναι πετυχημένος στην απόφασή του να βοηθήσει άλλους.

Επέστρεψε στη Γουατεμάλα και ίδρυσε το Πρόγραμμα Νεανικής Παρέμβασης, ένα πρόγραμμα που καθοδηγεί τους νέους μακριά από τα ναρκωτικά και το έγκλημα μέσω μαθημάτων δεξιοτήτων για τη ζωή, ιδιαίτερων μαθημάτων και εκπαιδευτικών εκδρομών στη φυλακή και το νεκροτομείο. «Για να τους δείξουμε πού θα καταλήξουν αν συνεχίζουν να παίρνουν ναρκωτικά» λέει ο Mendez.

Στον πυρήνα του προγράμματός του είναι τα 19 μαθήματα του προγράμματος σπουδών της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά, που διατίθενται δωρεάν για τους εκπαιδευτικούς. Κάθε μάθημα δείχνει στη νεολαία τα 14 βιβλιαράκια της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά, δίνοντας τα αληθινά δεδομένα σχετικά με τα πιο διαδεδομένα ναρκωτικά, από τη χρήση μαριχουάνας και αλκοόλ ως τη χρήση συνθετικών ναρκωτικών και κοκαΐνης ως και συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Τα βιβλιαράκια ενισχύονται από το ντοκιμαντέρ Αληθινοί Άνθρωποι, Αληθινές Ιστορίες όπου πρώην τοξικομανείς μιλούν για τις εμπειρίες τους με αυτά τα ναρκωτικά.

«Όσο περισσότερα ξέρεις για τα ναρκωτικά τόσο περισσότερο το σκέφτεσαι πριν κάνεις χρήση τους – δεν έχεις τόσο μεγάλη περιέργεια» λέει. «Είναι δύσκολο να βλέπεις αυτά τα παιδιά να παραπλανιούνται από τα ναρκωτικά και τη βία. Ξέρω από εμπειρία πώς είναι να μην έχεις ένα άτομο να μιλήσεις, και να παίρνεις λάθος αποφάσεις».

Αλλά δεν ήταν παρά το 2001, στη φυλακή με έναν γιο δύο ετών πίσω στο σπίτι, όταν τελικά είδε το φως.

Μιλάει για μία από τις πολλές ζωές που άγγιξε: «Ένα 13χρονο παιδί ήρθε σ’ εμένα μετά το μάθημα και μου είπε ότι χρειαζόταν βοήθεια – έπαιρνε ναρκωτικά, ήταν πληρωμένος δολοφόνος και δεν ήξερε πώς να ξεφύγει. Τον έβαλα σε απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και, μια φορά την εβδομάδα, τον δίδασκα την Αλήθεια για τα Ναρκωτικά. Τώρα έχει επιστρέψει στο σχολείο και οι βαθμοί του και η ζωή του έχουν αλλάξει. Και θέλει να γίνει σύμβουλος σε θέματα ναρκωτικών».

Ο Mendez έχει τώρα συμβουλεύσει εκατοντάδες νέους σε επτά σχολεία και λαμβάνει κλήσεις μέρα παρά μέρα από γονείς που θέλουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμά του. Επισκέπτεται ακόμα και τους νέους που «δεν άκουγαν» – τώρα στη φυλακή.

«Βλέπω τον εαυτό μου σε κάθε παιδί που ζητάει βοήθεια. Επειδή σε όλους αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία» λέει. «Όταν βλέπω παιδιά να διψούν για γνώση και έρχονται σε εμένα και θέλουν να με ακούσουν ή μου τηλεφωνούν όταν έχουν προβλήματα, τότε ξέρω ότι κάνω τη διαφορά. Αν ο πατέρας μου ήταν ζωντανός, ξέρω ότι θα ήταν περήφανος για μένα.…Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ως ιερέας: βοηθούσε τους άλλους».


ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ

Υποστήριξε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και βοήθησε να προστατέψουμε τις ζωές νέων ανθρώπων από τις καταστρεπτικές συνέπειες των ναρκωτικών. Οι συνεισφορές σου μας δίνουν τη δυνατότητα να διαθέσουμε δωρεάν τα εκπαιδευτικά υλικά μας σε σχολεία, νεανικούς συλλόγους και σε άλλες ομάδες και άτομα. Η υποστήριξή σου βοηθάει να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους με τα δεδομένα που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή ζωή χωρίς ναρκωτικά.