ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Οι αθλητές φεύγουν από την πόλη Moravské Budějovice μαζί με μαθητές σχολείου.

Δεκαπέντε χρόνια στη σειρά, δρομείς και ποδηλατιστές συγκεντρώνονται για έναν μαραθώνιο για την υποστήριξη της ζωής χωρίς ναρκωτικά και για να συμβάλουν σε μια εθνική πτώση στα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας πνίγεται από τα ναρκωτικά. Από έναν πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, μέχρι και 80.000 άτομα είναι πιθανοί χρόνιοι χρήστες ναρκωτικών. Και με ένα ολόκληρο 28% του πληθυσμού να κάνει χρήση μαριχουάνας –πάνω από 60.000 κάνουν χρήση της σε καθημερινή βάση– η Δημοκρατία της Τσεχίας κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση όσον αφορά στη χρήση μαριχουάνας από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Ο Vlastimil Špalek αναγνώρισε ότι η μόνη πραγματική λύση ήταν η αποτελεσματική εκπαίδευση ενάντια στα ναρκωτικά. Αποφάσισε να κάνει έναν προσωπικό αγώνα για να σταματήσει την επιδημία και να χρησιμοποιήσει τα σπορ και τον αθλητισμό ως το μέσο για το μήνυμά του κατά των ναρκωτικών.

Έτσι, το 2003, ο Špalek και η ομάδα του ξεκίνησαν μια εθνική εκδήλωση με τίτλο «Αγώνας Δρόμου για μια Δημοκρατία της Τσεχίας Χωρίς Ναρκωτικά». Οι μαραθωνοδρόμοι έτρεξαν από πόλη σε πόλη διανέμοντας τα βιβλιαράκια Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά. Βλέποντας τα αποτελέσματα, ο Špalek συνειδητοποίησε ότι οι νέοι είχαν δίψα για έντιμη πληροφόρηση σχετικά με τα ναρκωτικά και αποφάσισε να διευρύνει την εμβέλεια της καμπάνιας προσθέτοντας ένα δεύτερο συστατικό – την ποδηλασία. Έτσι, γεννήθηκε η πρώτη «Ποδηλατοδρομία».

Η φετινή 15η ετήσια Ποδηλατοδρομία ξεκίνησε στην πόλη Ορλοβά και τελείωσε 12 ημέρες και 1.250 χιλιόμετρα (776 μίλια) αργότερα. Οι αθλητές επισκέφθηκαν 38 πόλεις και προσέγγισαν πάνω από 120.000 νέους και πολίτες της Τσεχίας με την αλήθεια για τα ναρκωτικά. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τα τρία εκατομμύρια άτομα περίπου που προσεγγίστηκαν από εφημερίδες, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο. Σε κάθε πόλη, τοπικοί αξιωματούχοι συνεργάστηκαν υπογράφοντας τη διακήρυξη «Πες Όχι στα Ναρκωτικά».

Ο Vlastimil Špalek αναγνώρισε ότι η μόνη πραγματική λύση ήταν η αποτελεσματική εκπαίδευση ενάντια στα ναρκωτικά. Αποφάσισε να κάνει έναν προσωπικό αγώνα για να σταματήσει την επιδημία και να χρησιμοποιήσει τα σπορ και τον αθλητισμό ως το μέσο για το μήνυμά του κατά των ναρκωτικών.

Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στα ναρκωτικά στη χώρα – η κυβέρνηση σήμερα υποστηρίζει την εκπαίδευση ενάντια στα ναρκωτικά και ενισχύει το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά.

Πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η χρήση ναρκωτικών σε όλη τη χώρα έχει μειωθεί: Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της κυβέρνησης, ο αριθμός των βαριά εθισμένων στα ναρκωτικά μειώθηκε για πρώτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια και η κατανάλωση αλκοόλ από παιδιά ηλικίας κάτω των 16 έχει σημειώσει πτώση επίσης.

«Αυτό είναι που έχει πραγματικά σημασία» λέει ο Špalek. «Ήξερα ότι αυτό το πρόγραμμα είχε τη δυνατότητα να σώσει αμέτρητες ζωές. Τις έχει σώσει. Και γι’ αυτό δεν εγκατέλειψα ποτέ τη μάχη μου κατά των ναρκωτικών».


ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ
Πόσα άτομα μπορούν να εκπαιδευτούν σε έναν χρόνο; Εδώ είναι τα αποτελέσματα του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά για 12 μήνες.

187

ΣΤΑΘΜΟΙ

μετέδωσαν τις ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας Είπαν ότι... Είπαν Ψέματα για την πρόληψη ναρκωτικών σε 113 εκατομμύρια ανθρώπους κατ’ εκτίμηση.

5.024

ΣΧΟΛΕΙΑ

σε όλο τον κόσμο έλαβαν υλικά ή διαλέξεις του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά διαλύοντας τους μύθους γύρω από τα ναρκωτικά με την αλήθεια.

236.164

ΜΑΘΗΤΕΣ

εκπαιδεύτηκαν στην Αλήθεια για τα Ναρκωτικά και απέκτησαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια ζωή χωρίς ναρκωτικά.

21.119.024

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

στην ιστοσελίδα DrugFreeWorld.org για δωρεάν αποτελεσματικά εκπαιδευτικά υλικά ενάντια στα ναρκωτικά.

222.998.328

ΑΤΟΜΑ

προσεγγίστηκαν μόλις τον περασμένο χρόνο με διανομές από βιβλιαράκια, εκπαιδευτικά σεμινάρια και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ

Υποστήριξε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και βοήθησε να προστατέψουμε τις ζωές νέων ανθρώπων από τις καταστρεπτικές συνέπειες των ναρκωτικών. Οι συνεισφορές σου μας δίνουν τη δυνατότητα να διαθέσουμε δωρεάν τα εκπαιδευτικά υλικά μας σε σχολεία, νεανικούς συλλόγους και σε άλλες ομάδες και άτομα. Η υποστήριξή σου βοηθάει να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους με τα δεδομένα που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή ζωή χωρίς ναρκωτικά.