ΜΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Οι αξιωματικοί της Εθνικής Αστυνομίας στις Φιλιππίνες ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους ως εκπαιδευτές του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά.

Σε μια χώρα που μαστίζεται από τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών και την εγχώρια χρήση ναρκωτικών, η εθνική ομάδα αστυνομικών συνεργάστηκε με το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά για να πρωτοστατήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με τα «διαπερατά σύνορα» και τις σχισμές του αρχιπελάγους, οι Φιλιππίνες είναι ένας εύκολος στόχος για τη διακίνηση από τους λαθρέμπορους ναρκωτικών. Είναι ένα έθνος που καταναλώνει φάρμακα/ναρκωτικά, καθώς και ένα κομβικό σημείο μεταφοράς για μεθαμφεταμίνες, για τις οποίες διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης στην Ανατολική Ασία. Σύμφωνα με το Συμβούλιο για τα Επικίνδυνα Ναρκωτικά, 1,8 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι κάνουν χρήση παράνομων ναρκωτικών.

«Τα Ναρκωτικά είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στις Φιλιππίνες – είναι απλώς μια μάστιγα» λέει ο Πρεσβευτής του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά, Robert Anderson. «Υπάρχει μια μεγάλη ώθηση κατά των ναρκωτικών στη χώρα και η αστυνομία είναι αυτοί που είναι στους δρόμους, οπότε θέλουν την Αλήθεια για τα Ναρκωτικά».

Ο Anderson οργάνωσε μια πιλοτική εκπαίδευση για 2,5 μέρες για 100 αξιωματικούς της Εθνικής Αστυνομίας των Φιλιππίνων (PNP) μέσα στο 2016. Ο Στρατηγός Benjamin Macalong, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της PNP για Επιχειρήσεις, τέλεσε την έναρξη.

Οι αξιωματικοί διδάχτηκαν να παραδίδουν το πλήρες πρόγραμμα σπουδών της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά και να εξασκούνται σε δύσκολες ερωτήσεις της νεολαίας και σενάρια της πραγματικής ζωής. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι όλη η αστυνομία είναι ειδικοί στα ναρκωτικά, αλλά δεν είναι έτσι, αναφέρει ένας αξιωματικός της PNP: «Ως καλός πατέρας που δεν πίνει αλκοόλ ούτε καπνίζει τσιγάρα, δεν ξέρω για τα παράνομα ναρκωτικά... Αυτό το σεμινάριο είναι πολύ σημαντικό για μένα».

Εκτός του ότι έμαθαν να παραδίδουν το πρόγραμμα σπουδών, οι αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν ως εκπαιδευτές, έτσι ώστε όταν επέστρεψαν στις αντίστοιχες κοινότητές τους ήταν τότε σε θέση να εκπαιδεύσουν περισσότερους αστυνομικούς να παραδίδουν το πρόγραμμα σπουδών. Για να εξαπλώσουν την παράδοση, κάθε απόφοιτος έλαβε ένα απόθεμα από βιβλιαράκια της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά στα Αγγλικά και στα Ταγκάλογκ. Αφού επέστρεψαν στην πατρίδα, ξεκίνησαν την άμεση παράδοση σε τοπικά σχολεία και ομάδες της κοινότητας.

Μετά από την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος, η PNP συνεργάστηκε επίσημα με το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά για μια εθνική παρουσίαση του προγράμματος της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά. Βλέποντας το πιλοτικό πρόγραμμα, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών και το Συμβούλιο για τα Επικίνδυνα Ναρκωτικά των Φιλιππίνων έλαβαν μέρος στην επόμενη εκπαίδευση που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2017 σε 107 άτομα, οι οποίοι τότε ξεκίνησαν οι ίδιοι την άμεση παράδοση.

Παρά το πνιγηρό αίσθημα που ένιωθαν αρχικά σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών, οι αξιωματικοί και οι επίσημοι αποφοίτησαν με ελπίδα και σκοπό. Όπως εξέφρασε ένας από αυτούς: «Το να έχω αυτού του είδους την εκπαίδευση με αφύπνισε και μου έδωσε σκοπό να κάνω κάτι, κάτι που μπορεί να ωφελήσει τη νεολαία... Ευχαριστώ πάρα πολύ τα μέλη του Ιδρύματος για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά που βοήθησαν και υποστήριξαν εμάς –τον λαό των Φιλιππίνων– να εξαλείψουμε τη χρήση ναρκωτικών... Αυτό είναι κάτι που αξίζει να το θεωρούμε πολύτιμο και να το θυμόμαστε».


ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΔΡΑΣΗ
Η Ιστορία σου θα Μπορούσε να Παρουσιαστεί

Απολαμβάνεις να διαβάζεις ιστορίες για την πρόληψη ναρκωτικών και για το πώς η εκπαίδευση τέθηκε σε ισχύ σε όλο τον κόσμο; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν η δική σου ιστορία θα μπορούσε να ειπωθεί;

Το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο εκπαιδευτών, υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ειδικών στην πρόληψη ναρκωτικών, γονέων και εθελοντών, όλοι τους ενωμένοι με τη χρήση των υλικών της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά και τον κοινό σκοπό να κατευθύνουν τους ανθρώπους προς μια ζωή χωρίς ναρκωτικά. Καθώς το διαβάζεις αυτό, είσαι ήδη μέλος της ομάδας.

Αν έχεις χρησιμοποιήσει επιτυχώς τα υλικά ή το πρόγραμμα σπουδών της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά και θα ήθελες να μοιραστείς τις προκλήσεις που συνάντησες και τις επιτυχίες σου με τους άλλους, θα θέλαμε να ακούσουμε από εσένα καθώς υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μια παρουσίαση για εσένα σε ένα μελλοντικό ενημερωτικό δελτίο.

Επικοινώνησε μαζί μας. Θα πάρουμε συνέντευξη σ’ εσένα μέσω τηλεφώνου ή email αναλόγως και στη συνέχεια θα γράψουμε την ιστορία σου.

Περιμένουμε να ακούσουμε νέα σου!


ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ

Υποστήριξε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και βοήθησε να προστατέψουμε τις ζωές νέων ανθρώπων από τις καταστρεπτικές συνέπειες των ναρκωτικών. Οι συνεισφορές σου μας δίνουν τη δυνατότητα να διαθέσουμε δωρεάν τα εκπαιδευτικά υλικά μας σε σχολεία, νεανικούς συλλόγους και σε άλλες ομάδες και άτομα. Η υποστήριξή σου βοηθάει να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους με τα δεδομένα που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή ζωή χωρίς ναρκωτικά.