Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά στην Ιαπωνία Αποκαθιστά την Αλήθεια σχετικά με τα Συνθετικά Ναρκωτικά τα οποία Προωθούνται ως «Αβλαβή»

Η συνθετική μαριχουάνα στην Ιαπωνία ονομάζεται ντάπο χάμπου –«ναρκωτικό που παρακάμπτει τον νόμο»– και το όνομά της μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας για τη χαμηλή επίγνωση που έχει το κοινό για τις βλαβερές συνέπειές της. Όμως, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2012 αναφέρθηκαν περισσότερες από 100 εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας, οι οποίες σχετίζονταν με τα συνθετικά ναρκωτικά.

Στα πλαίσια ενός προγράμματος για την αύξηση της επίγνωσης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους του ναρκωτικού αυτού, η Nao Mazaki, διευθύντρια του παραρτήματος του Ιδρύματος για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά στην Ιαπωνία, έκανε πρώτα μια αξιολόγηση σχετικά με τη στάση των ατόμων προς το ναρκωτικό, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων – οι οποίοι και αποτελούν τον κύριο στόχο για τους παρασκευαστές συνθετικών ναρκωτικών.

Στην Ιαπωνία, τα συνθετικά ναρκωτικά πωλούνται από τους εμπόρους ναρκωτικών μέσω αυτόματων πωλητών.

Σε μια έρευνα που έγινε το 2012 σε 6.150 μαθητές γυμνασίου και λυκείου στο Τόκιο και τις κοντινές περιοχές της Σαϊτάμα και της Καναγκάουα βρέθηκε ότι πολλοί μαθητές θεωρούσαν την κατοχή και τη χρήση συνθετικών ναρκωτικών ως «θέμα προσωπικής επιλογής» και «όχι κάτι κακό αφού δεν είναι παράνομο».

Επιπλέον, ο αριθμός των μαθητών γυμνασίου σε σύγκριση με τον αριθμό των μαθητών λυκείου που ανέφεραν ότι είχαν κάνει χρήση συνθετικών ναρκωτικών ήταν σχεδόν διπλάσιος.

«Οι νέοι μπορούσαν να αγοράσουν συνθετικά ναρκωτικά στον δρόμο, από το διαδίκτυο, ακόμη και από αυτόματους πωλητές έξω από τα σχολεία τους», λέει η Mazaki.

Η Mazaki ανακάλυψε ότι η έλλειψη γνώσης των κινδύνων από τα συνθετικά ναρκωτικά ήταν ένα πρόβλημα όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τους εκπαιδευτικούς. «Έμεινα έκπληκτη από έναν εκπαιδευτικό που είπε: “Πίστευα ότι είναι εντάξει να το παίρνει κανείς, αφού ονομάζεται βότανο”».

Περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη γνώση των εκπαιδευτικών γι’ αυτές τις ουσίες αποκάλυψε ότι το 30% δεν μπορούσε να εξηγήσει τις βλαβερές συνέπειες των συνθετικών ναρκωτικών, ενώ το 63% είπε ότι θα μπορούσε «να τις εξηγήσει σε γενικές γραμμές» και το 84,4% έλεγε ότι θα δεχόταν ευχαρίστως ενημέρωση σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες των συνθετικών ναρκωτικών.

Εθελοντές του Ιδρύματος για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά προσεγγίζουν εκατομμύρια ανθρώπους με την «Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» μέσα από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές που αναμεταδίδονται σε ολόκληρη την Ιαπωνία.

Ανταποκρινόμενη σε αυτά τα ευρήματα, η Mazaki επιτάχυνε τις προσπάθειές της να φέρει την αλήθεια για τα συνθετικά ναρκωτικά σε μαθητές, αλλά και σε εκπαιδευτικούς. Ένωσε τις δυνάμεις της με τον εθνικό οργανισμό πρόληψης της εγκληματικότητας, τον Ιαπωνικό Σύλλογο Ασφάλειας Γιομιούρι, ο οποίος συνδέεται με τη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, τη Yomiuri Shimbun. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, το πρόγραμμα «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» συμπεριλήφθηκε επίσημα στην παρουσίαση του οργανισμού σε σχολεία.

Μέσα από τα δικά τους προγράμματα, η Mazaki και η ομάδα εθελοντών που διαθέτει έχουν διανείμει 2,4 εκατομμύρια βιβλιαράκια «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά», έχουν οργανώσει 800 εκδηλώσεις, έχουν παραδώσει διαλέξεις με θέμα την εκπαίδευση κατά των ναρκωτικών και έχουν κάνει παρουσιάσεις σε περίπου 50.000 μαθητές. Το μήνυμα κυκλοφόρησε ευρέως μέσα από εμφανίσεις στην εθνική τηλεόραση και σε έντυπες εκδόσεις φτάνοντας συνολικά τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ένας Βουλευτής, ο Hirotaka Ishikawa, έδωσε αναγνώριση για το έργο της Mazaki και του Ιδρύματος για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά σχετικά με την πρόληψη κατά των ναρκωτικών:

«Ως αποτέλεσμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ευρείας κλίμακας που αναλάβατε, έχετε προστατεύσει χιλιάδες νέους ανθρώπους από τις θανατηφόρες συνέπειες αυτών των ουσιών που ήταν προηγουμένως άγνωστες... Οι ενέργειές σας έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και νομικών μέτρων ενάντια στην εξάπλωση της χρήσης των συνθετικών ναρκωτικών. Η πολύτιμη συνεισφορά σας στην εξασφάλιση της προστασίας των νέων της Ιαπωνίας από τις συνέπειες των ναρκωτικών θα πρέπει να αναγνωριστεί με μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό».

– Βουλευτής, Hirotaka Ishikawa
Το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά στην Ιαπωνία παρουσίασε την «Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» σε 50.000 μαθητές σε 200 σχολεία.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Η Δημιουργία των «Νόμιμων» Ναρκωτικών

Για να κατανοήσεις τι είναι η συνθετική μαριχουάνα και τα άλλα συνθετικά ναρκωτικά, πρέπει να μάθεις τι είναι ένα «συνθετικό ναρκωτικό».

Ένα συνθετικό ναρκωτικό είναι μια συνθετική εκδοχή ενός παράνομου ναρκωτικού. Η χημική του σύνθεση είναι ελαφρώς παραλλαγμένη για να αποφευχθεί η κατάταξή του ως παράνομο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πείραμα από έναν παράνομο χημικό για να δημιουργήσει ένα καινούργιο «νόμιμο» ναρκωτικό.

Όταν οι φορείς επιβολής του νόμου εντοπίσουν το συνθετικό ναρκωτικό και το κηρύξουν παράνομο, τότε αυτοί οι παράνομοι χημικοί δημιουργούν μια άλλη παραλλαγμένη εκδοχή του, η οποία τώρα δεν έχει ταξινομηθεί ακόμη ως «παράνομη». Κι έτσι ο κύκλος επαναλαμβάνεται.



Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Υποστηρίξτε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και βοηθήστε να σωθούν ζωές νέων ανθρώπων από τη μάστιγα των ναρκωτικών. Οι συνεισφορές σας μας δίνουν τη δυνατότητα να παρέχουμε δωρεάν τα εκπαιδευτικά υλικά μας σε σχολεία, σε νεανικές λέσχες και σε άλλες ομάδες και άτομα. Η γενναιόδωρη υποστήριξή σας μας βοηθάει να παρέχουμε στους νέους δεδομένα που τους είναι απαραίτητα για να ζήσουν μια υγιή ζωή χωρίς ναρκωτικά.