Η ΟΜΑΔΑ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά της Ουγγαρίας (που απεικονίζεται επάνω) έχει προσεγγίσει πάνω από 135 εκατομμύρια ανθρώπους τα τελευταία τρία χρόνια.

Μια πανίσχυρη ομάδα στην Κεντρική Ευρώπη εργάζεται για να εξουδετερώσει αυτό που έχει ονομαστεί «ωρολογιακή βόμβα» της χρήσης ναρκωτικών πριν αρχίσει.

Η Ουγγαρία, ένα μέρος με φυσική ομορφιά, επιστημονική καινοτομία και κλασικό ευρωπαϊκό μεγαλείο, είναι επίσης μια χώρα όπου ένας στους τρεις εφήβους ηλικίας μεταξύ 13 και 16, έχει ήδη πειραματιστεί με παράνομα ναρκωτικά. Ακόμη χειρότερα, η χώρα έχει πρόσφατα βιώσει μια αύξηση της χρήσης συνθετικών ναρκωτικών ουσιών και θανάτων που επακολουθούν, πράγμα που προέτρεψε έναν δημοσιογράφο να θέσει το ζήτημα ως εξής: «Η Ουγγαρία κάθεται σε μια ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να διαλύσει την κοινωνία».

Η ουγγρική κυβέρνηση απάντησε με σκληρούς νόμους και για τους εμπόρους και για τους χρήστες. Η κατοχή μιας μικρής ποσότητας παράνομων ναρκωτικών μπορεί τώρα να οδηγήσει έναν Ούγγρο στη φυλακή για δύο χρόνια.

Αλλά για να σταματήσει αυτή η επιδημία θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από αυστηρές ποινές. Ο κύκλος της χρήσης ναρκωτικών πρέπει να σταματήσει στην αρχή, με την προσέγγιση της νεολαίας με την αλήθεια για τα ναρκωτικά πριν οι έμποροι ναρκωτικών να τη δελεάσουν με επιχειρήματα.

Το Ένας Κόσμος χωρίς Ναρκωτικά της Ουγγαρίας, ένα παράρτημα της διεθνούς πρωτοβουλίας για την εκπαίδευση και την πρόληψη του Ιδρύματος για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά, έχει αφιερώσει τον εαυτό του γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Το πρόγραμμα, που διαθέτει βραβευμένα υλικά που προκαλούν αντίκτυπο και που απευθύνονται σε νέους και τους δίνουν τα ειλικρινή, θλιβερά γεγονότα για κάθε σχεδόν ναρκωτικό, έχει εξαπλωθεί στην Ουγγαρία.

«Η Ουγγαρία κάθεται σε μια ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να διαλύσει την κοινωνία».

Για τα τελευταία 14 χρόνια, το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά της Ουγγαρίας έχει οργανώσει ετήσιους εαρινούς μαραθώνιους, τρέχοντας από πόλη σε πόλη και συναντώντας αξιωματούχους, διεξάγοντας εκδηλώσεις, κάνοντας επισκέψεις σε σχολεία και διανομές από χιλιάδες βιβλιαράκια Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά, διαδίδοντας το μήνυμα να ζήσουν μια ζωή χωρίς ναρκωτικά σε όλη τη χώρα.

Πέρυσι, οι αθλητές του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά ενώθηκαν με πάνω από 4.000 νέους δρομείς. Μαζί, διέσχισαν 2.100 χιλιόμετρα (1.304 μίλια) μέσω 77 πόλεων και παρέδωσαν σεμινάρια κατά των ναρκωτικών σε περισσότερα από 7.930 παιδιά.

Για το υπόλοιπο της χρονιάς, το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά της Ουγγαρίας έχει εγκαθιδρύσει ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο 1.300 καταστημάτων σε κάθε νομό της χώρας το οποίο διανέμει τα βιβλιαράκια Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά καθημερινά στους πελάτες. Τα καταστήματα που συμμετέχουν καλύπτουν όλα τα είδη, από το κατάστημα που παραδίδει πίτσες το οποίο βάζει ένα βιβλιαράκι με κάθε παραγγελία, μέχρι τα φαρμακεία τα οποία διανέμουν τα βιβλιαράκια Η Αλήθεια για τα Παυσίπονα μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν.

Μετά, το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά της Ουγγαρίας στράφηκε στα πολυμέσα, με τις βραβευμένες ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας που μεταδίδονται σε 18 από τους μεγαλύτερους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς σε εννέα κομητείες στην Ουγγαρία.

Οι Ανακοινώσεις Κοινής Ωφέλειας που έχουν αντίκτυπο, μία για κάθε ναρκωτικό, απεικονίζουν τι είπε ένα νεαρό άτομο σχετικά με τα ναρκωτικά έναντι του τι πραγματικά συνέβη από τη στιγμή που το πήρε, βασισμένα στο πρότυπο: «Είπαν ότι…Είπαν Ψέματα».

Το στάδιο 12.500 θέσεων της Βουδαπέστης László Papp συμμετείχε κι αυτό στο μήνυμα για μια ζωή χωρίς χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών, προβάλλοντας σε οθόνες τις Ανακοινώσεις Κοινής Ωφέλειας κατά τη διάρκεια 23 συναυλιών την ώρα που έδιναν παραστάσεις καλλιτέχνες του διαμετρήματος της Britney Spears και της Sade.

Ανακεφαλαιώνοντας, οι Ανακοινώσεις Κοινής Ωφέλειας προβλήθηκαν σε μεγάλους κυκλοφοριακούς κόμβους καθ’ όλη τη Βουδαπέστη και σε 150 ταχυδρομεία στη χώρα. Μέσα από αυτές τις προβολές, το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά της Ουγγαρίας έχει προσεγγίσει πάνω από 135 εκατομμύρια ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά της Ουγγαρίας, το οποίο τώρα λαμβάνει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού Ουγγαρίας, έχει διανείμει σχεδόν μισό εκατομμύριο βιβλιαράκια και προσέγγισε πάνω από 51.000 νέους σε 100 σχολεία τα τελευταία τρία χρόνια. Κάνοντάς το αυτό, η ομάδα αφυπνίζει ένα έθνος σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών και βάζει τέλος στον κύκλο πριν καν αρχίσει.



ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ

Υποστηρίξτε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και βοηθήστε να προστατέψουμε τις ζωές νέων ανθρώπων από τις καταστρεπτικές συνέπειες των ναρκωτικών. Οι συνεισφορές σας μας δίνουν τη δυνατότητα να διαθέσουμε δωρεάν τα εκπαιδευτικά υλικά μας σε σχολεία, νεανικούς συλλόγους και σε άλλες ομάδες και άτομα. Η υποστήριξή σας βοηθάει να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους με τα δεδομένα που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή ζωή χωρίς ναρκωτικά.