3.5 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Μπορεί να Εθιστώ στο Έκσταση;

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΘΙΣΤΩ ΣΤΟ ΕΚΣΤΑΣΗ;

Το Έκσταση είναι εθιστικό; Πολλοί πιστεύουν ότι είναι. Αλλά ακόμη κι αν ο χρήστης δεν εθιστεί, υπάρχουν τέσσερις πολύ σοβαροί κίνδυνοι:

ΚΙΝΔΥΝΟΣ No 1: Ήδη από το 1995, λιγότερο από το 10% του Έκσταση που κυκλοφορούσε στην αγορά ήταν καθαρό MDMA (μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη). Σήμερα, ο χρήστης του Έκσταση παίρνει συνήθως ένα μείγμα με πολλά και διάφορα ναρκωτικά που συχνά είναι τοξικές ουσίες.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ No 2: Πρέπει κανείς να αυξάνει συνεχώς την ποσότητα του ναρκωτικού που παίρνει ώστε να νιώθει τις ίδιες επιδράσεις. Οι χρήστες λένε ότι η επίδραση του Έκσταση μειώνεται σε μεγάλο βαθμό μετά την πρώτη δόση. Και καθώς παίρνει κανείς όλο και περισσότερο ναρκωτικό, οι παρενέργειες αυξάνονται επίσης.

Επειδή η επιθυμητή επίδραση από τη χρήση μειώνεται, το άτομο δοκιμάζει άλλα ναρκωτικά που είναι ακόμα πιο επικίνδυνα.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ No 3: Οι χρήστες νιώθουν την ανάγκη να κάνουν χρήση και άλλων ναρκωτικών, όπως ηρωίνη ή κοκαΐνη, για να αντιμετωπίσουν το διανοητικό και σωματικό πόνο τον οποίο νιώθουν, όταν «προσγειώνονται» από το Έκσταση. Το 92% απ’ αυτούς που παίρνουν Έκσταση κάνουν χρήση κι άλλων, πιο σκληρών ναρκωτικών.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ No 4: Η εσφαλμένη αντίληψη ότι ένα άτομο νιώθει καλά μόνο όταν έχει πάρει Έκσταση οδηγεί στην επιθυμία να το πάρει πιο συχνά και όχι μόνο σε ρέιβ ή τέκνο πάρτι. Όπως συμβαίνει και με τα άλλα διεγερτικά, οι άνθρωποι συνεχίζουν να παίρνουν Έκσταση έστω κι αν βίωσαν τις δυσάρεστες παρενέργειές του.

«Ακούω πολλούς να μιλάνε για το Έκσταση και να λένε ότι είναι ένα διασκεδαστικό και ακίνδυνο ναρκωτικό. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι: “Αν ήξεραν…”.

»Μέσα σε πέντε μήνες, μεταμορφώθηκα από ένα άτομο που ζούσε κάπως υπεύθυνα και κυνηγούσε τα όνειρά του, σε ένα άτομο που δεν νοιαζόταν για τίποτα – και όσο περισσότερο φτιαχνόμουν, τόσο περισσότερο βυθιζόμουν σ’ ένα σκοτεινό και μοναχικό τόπο. Όταν κατάφερνα να κοιμηθώ, είχα εφιάλτες και ρίγη. Το δέρμα μου ήταν χλωμό, το κεφάλι μου βούιζε και άρχισα να αισθάνομαι παρανοϊκή, αλλά σκεφτόμουν ότι όλα αυτά ήταν φυσιολογικά. Μέχρι τη νύχτα που νόμιζα ότι πέθαινα.

»Το Έκσταση πήρε τη δύναμή μου, τα κίνητρά μου, τα όνειρά μου, τους φίλους μου, το διαμέρισμά μου, τα χρήματά μου και, περισσότερο απ’ όλα, την πνευματική μου υγεία. Ανησυχώ για το μέλλον και την υγεία μου κάθε μέρα. Έχω πολλά βουνά μπροστά μου αλλά συνεχίζω να τ’ ανεβαίνω γιατί είμαι μία από τις τυχερές».– Λιν