3.6 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Επιστημονικές Πληροφορίες. Εξουδετέρωση της Παραπλανητικής Διαφήμισης για τα Ναρκωτικά

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Το Έκσταση με έφερε σε κατάσταση τρέλας. Μια μέρα δάγκωσα ένα ποτήρι, ακριβώς όπως θα δάγκωνα ένα μήλο. Έπρεπε να νιώσω το στόμα μου γεμάτο από κομμάτια γυαλιού για να καταλάβω τι μου συνέβαινε. Μια άλλη φορά, έσκιζα υφάσματα με τα δόντια μου επί μια ώρα». –Ανν

(Photo credits: stockxpert.com, Bigstockphoto)

Πολλέςμελέτες έχουν διεξαχθεί για το Έκσταση, οι οποίες δείχνουν ότι:

  • Το Έκσταση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, όπως στην περίπτωση ενός 14χρονου κοριτσιού που πέθανε απ’ αυτό, παρ’ όλες τις προσπάθειες των γιατρών να τη σώσουν με μεταμόσχευση ήπατος.
  • Το Έκσταση αναμιγνύεται μερικές φορές με ουσίες όπως το ποντικοφάρμακο.
  • Νεαρά άτομα έχουν πεθάνει από αφυδάτωση, εξάντληση και καρδιακή προσβολή ως αποτέλεσμα της υπερβολικής δόσης Έκσταση.
  • Το Έκσταση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα νεφρά, στο ήπαρ και στον εγκέφαλο, καθώς και μόνιμες αλλοιώσεις στον ιστό του εγκεφάλου.
  • Ακόμη και μια μικρή ποσότητα Έκσταση μπορεί να είναι αρκετά τοξική ώστε να δηλητηριάσει το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Η «θετική» εικόνα των ναρκωτικών προέρχεται κυρίως από την «ηρωοποίησή» τους μέσω του κινηματογράφου και της μουσικής.

Όταν εμφανίζεται μια νέα ουσία στην αγορά, σπάνια θεωρείται επικίνδυνη μέχρι να εκδηλωθούν, πολύ αργότερα, οι βλάβες που προκαλεί. Μέχρι τότε η ζημιά έχει ήδη γίνει και η ψεύτικη αντίληψη ότι το ναρκωτικό είναι «ακίνδυνο» έχει ήδη γίνει ευρέως αποδεκτή.

Το Έκσταση έγινε το αντικείμενο παρόμοιας παραπλανητικής διαφήμισης. Όπως διαπίστωσε ένας παρατηρητής των ΜΜΕ: «Είναι λες και ένας έξυπνος μάγος του μάρκετινγκ εφάρμοσε μια καμπάνια γι’ αυτό».

ΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Από έρευνα που έγινε μεταξύ εφήβων για να εντοπιστεί η αιτία που τους έκανε να πάρουν ναρκωτικά για πρώτη φορά, προέκυψε ότι το 55% υπέκυψε στις πιέσεις φίλων. Ήθελαν να είναι κουλ και δημοφιλείς. Οι έμποροι το γνωρίζουν αυτό.

Σε πλησιάζουν ως φίλοι και προσφέρονται να σε «βοηθήσουν» με «κάτι που θα σε ανεβάσει». Το ναρκωτικό θα σε «βοηθήσει να μπεις στην παρέα» ή «θα σε κάνει κουλ».

Οι έμποροι ναρκωτικών, που το κίνητρό τους είναι το κέρδος που βγάζουν, θα πουν οτιδήποτε για να σε κάνουν να αγοράσεις τα ναρκωτικά τους.

Θα σου πούνε ότι αν πάρεις Έκσταση «θα έχεις πολλά κορίτσια».

Δεν τους ενδιαφέρει που τα ναρκωτικά καταστρέφουν τη ζωή σου, φτάνει να πληρώνονται. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το χρήμα. Πρώην έμποροι παραδέχτηκαν ότι βλέπουν τους πελάτες τους σαν «πιόνια σ’ ένα παιχνίδι σκακιού».

Μάθε τα δεδομένα για τα ναρκωτικά. Πάρε τις δικές σου αποφάσεις.