3.6 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Μια πολύ Γλιστερή Κατηφόρα

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟΤΟΜΗ ΚΑΤΗΦΟΡΑ

Μερικά παιδιά καπνίζουν τσιγάρα και πίνουν αλκοόλ όταν είναι ακόμη πολύ μικρά. Μέχρι την ηλικία που τελειώνουν το λύκειο, το 40% όλων των εφήβων θα έχουν δοκιμάσει μαριχουάνα. Μερικοί από αυτούς αργότερα προχωρούν σε χρήση πιο εθιστικών ουσιών.

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι όλα τα παιδιά που καπνίζουν μαριχουάνα σήμερα, θα γίνουν ηρωινομανείς αύριο. Αλλά όντως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Και μακροχρόνιες έρευνες που έγιναν για τα παιδιά του σχολείου δείχνουν ότι λίγα νεαρά άτομα κάνουν χρήση άλλων ναρκωτικών χωρίς πρώτα να έχουν δοκιμάσει μαριχουάνα. Μόλις το άτομο δεν μπορεί πια να νιώσει το αρχικό φτιάξιμο που θέλει, τότε αρχίζει να αυξάνει τη χρήση του ναρκωτικού ή να ψάχνει για κάτι δυνατότερο.

ΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με παράνομα ναρκωτικά ολοένα και περισσότερο.

Η Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία του 2007 βρήκε ότι περισσότερο από το 9,5% των νέων μεταξύ 12 και 17 ετών στις ΗΠΑ κάνουν χρήση ναρκωτικών. Το 2008, το Εθνικό Κέντρο για τον Εθισμό και τη Χρήση Ουσιών του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, ανέφερε ότι η καθημερινή χρήση μαριχουάνας από τους σπουδαστές κολεγίων διπλασιάστηκε και η χρήση της κοκαΐνης και της ηρωίνης επίσης αυξήθηκε.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ναρκωτικών και Εγκλήματος των Ηνωμένων Εθνών, το 2008, περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν οπιοειδή – όπιο, μορφίνη, ηρωίνη και συνθετικά οπιοειδή.

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ

Η εικόνα του αποχαυνωμένου νεαρού χρήστη ηρωίνης που έχει καταρρεύσει σε ένα βρώμικο, σκοτεινό δρομάκι είναι ξεπερασμένη. Σήμερα, ο νεαρός τοξικομανής μπορεί να είναι 12 χρονών, να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια και να απολαμβάνει τη μουσική της γενιάς του. Μπορεί να φαίνεται έξυπνος, στιλάτος και να μην έχει τα συνηθισμένα σημάδια από τη χρήση ηρωίνης, όπως τα σημάδια της βελόνας στο μπράτσο του.

Ο λόγος είναι ότι η ηρωίνη είναι διαθέσιμη σε πολλές μορφές οι οποίες είναι εύκολες στη χρήση και φτηνότερες. Σήμερα, η ηρωίνη είναι μεγαλύτερος πειρασμός παρά ποτέ. Ανάμεσα στο 1995 και το 2002, ο αριθμός των εφήβων στην Αμερική από 12 έως 17 ετών, που έκαναν χρήση ηρωίνης κάποια στιγμή στη ζωή τους, αυξήθηκε κατά 300%.

Ένα νεαρό άτομο που μπορεί να διστάζει να βάλει μια βελόνα στο μπράτσο του, μπορεί πιο εύκολα να καπνίσει ή να σνιφάρει το ίδιο ναρκωτικό. Κάτι τέτοιο όμως είναι απατηλός καθησυχασμός και μπορεί να τον κάνει να σκεφτεί ότι αυτός ο τρόπος χρήσης είναι λιγότερο επικίνδυνος. Η αλήθεια είναι ότι η ηρωίνη σε όλες τις μορφές της είναι επικίνδυνη και εθιστική.