3.3 Διαβάστε το βιβλιαράκι

Διαβάστε: Οι Καταστρεπτικές Επιπτώσεις της Ηρωίνης

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ

Ναρκωτικά ίσον θάνατος. Εάν δεν κάνεις κάτι για να ξεφύγεις, καταλήγεις τελικά στο θάνατο. Ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι σαν τη φυλακή. Αρχικά, νομίζεις ότι τα ναρκωτικά είναι φίλοι σου (φαίνεται σαν να σε βοηθούν να ξεφύγεις από τα πράγματα ή τα συναισθήματα που σε ενοχλούν). Αλλά σύντομα, ανακαλύπτεις ότι ξυπνάς το πρωί και το μόνο που σκέφτεσαι είναι τα ναρκωτικά.

«Ολόκληρη η μέρα καταναλώνεται στο να βρεις ή να πάρεις τη δόση σου. Φτιάχνεσαι για ολόκληρο το απόγευμα. Το βράδυ, πέφτεις να κοιμηθείς με ηρωίνη. Και ζεις μόνο για αυτό. Είσαι σε μια φυλακή. Χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο, ασταμάτητα, αλλά δεν καταλήγει πουθενά. Στο τέλος, η φυλακή σου μετατρέπεται σε τάφο». – Σαμπρίνα

 


ΑΜΜΕΣΗ ΒΛΑΒΗ: Στις πρώτες επιδράσεις της ηρωίνης περιλαμβάνεται ένα κύμα αισθήσεων – το «φτιάξιμο». Αυτό συχνά συνοδεύεται από μια αίσθηση ζέστης στο δέρμα και ξηροστομία. Μερικές φορές, η αρχική επίδραση μπορεί να περιλαμβάνει εμετό και έντονη φαγούρα.

Αφότου εξασθενίσουν οι αρχικές αυτές επιδράσεις, ο χρήστης καταλαμβάνεται από υπνηλία για μερικές ώρες. Οι βασικές λειτουργίες του σώματος όπως η αναπνοή και οι παλμοί της καρδιάς επιβραδύνονται.

Μερικές ώρες αφότου εξασθενίσουν οι επιπτώσεις του ναρκωτικού, το σώμα του χρήστη αρχίζει να λαχταρά περισσότερο ναρκωτικό. Αν δεν πάρει κι άλλη δόση τότε θα αρχίσει να έχει συμπτώματα στέρησης. Η στέρηση περιλαμβάνει ακραία σωματικά και διανοητικά συμπτώματα τα οποία ο χρήστης βιώνει εάν το σώμα δε λάβει ξανά την επόμενη δόση ηρωίνης. Τα στερητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ανησυχία, πόνους στα κόκαλα, διάρροια, εμετό και έντονη σωματική δυσφορία.

Το έντονο φτιάξιμο που επιζητά ο χρήστης διαρκεί μόνο για μερικά λεπτά. Με τη συνεχή χρήση, ο εξαρτημένος έχει ανάγκη από αυξανόμενες δόσεις ναρκωτικού έτσι ώστε να αισθάνεται απλώς «φυσιολογικά».

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

  • «Φτιάξιμο»
  • Επιβραδυμένη αναπνοή
  • Θολωμένη πνευματική λειτουργία
  • Ναυτία και εμετός
  • Ελαφριά νάρκωση (γλάρωμα); υπνηλία
  • Υποθερμία (χαμηλότερη του κανονικού θερμοκρασία του σώματος)
  • Κώμα ή θάνατος (εξαιτίας υπερβολικής δόσης)