ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 1,3 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Η Vasu Yajnik-Setia (δεξιά) και τα μέλη από τα 31 παραρτήματά της διδάσκουν στην Ινδία την αλήθεια για τα ναρκωτικά σε 19 πολιτείες, όπως εδώ στην Έκθεση Επαγγελματικού Προσανατολισμού των Σιχ.

Το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά της Ινδίας, που ξεκίνησε το 2016, έχει μεγαλώσει γρήγορα σε ένα δίκτυο από 31 ομάδες σε 19 πολιτείες της Ινδίας, όλα με σκοπό την εκπαίδευση της νεολαίας της Ινδίας ώστε να ζήσουν μια ζωή χωρίς ναρκωτικά.

«Υπάρχει πολλή μαριχουάνα. Είναι ένα πολιτιστικό πράγμα, μέρος από ένα πολύ δημοφιλές φεστιβάλ που ονομάζεται Φεστιβάλ των Χρωμάτων» λέει η Vasu Yajnik-Setia, Γενική Διευθύντρια του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά της Ινδίας. Το φεστιβάλ, που είναι επίσης γνωστό ως Holi, είναι μια μέρα που γιορτάζεται στην Ινδία όπου καλύπτουν τους φίλους, την οικογένεια, ακόμα και ξένους με μια χρωματιστή σκόνη. Επίσης, συχνά περιλαμβάνει την κατανάλωση του «bhang», ενός εδώδιμου παρασκευάσματος κάνναβης. Ως το αγαπημένο φυτό του Σίβα, του ινδικού Θεού της Καταστροφής, δεν αποτελεί έτσι έκπληξη που η μαριχουάνα είναι μια κυρίαρχη δύναμη στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στην Ινδία.

Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η Vasu δημιούργησε την πρώτη της ομάδα του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά στο Νέο Δελχί στα τέλη του 2016. Σύντομα βγήκαν στους δρόμους. «Αναγνωρίσαμε το Raahgiri [μια πρωτοβουλία πολιτών για να ανακτήσουν τους δρόμους τους] ως μια καλή βάση για να ξεκινήσουν τα κινήματα διάδοσης» λέει.

Πέρα από τη διανομή στον δρόμο, η Vasu εγκαθίδρυσε επίσης μια ομάδα ομιλητών που επισκέπτονται σχολεία και ομάδες παραδίδοντας σεμινάρια του ιδρύματος, όπως σε άπορους μαθητές του Sunaayy Foundation και του Δημόσιου Σχολείου Rao Ram Singh, το οποίο έχει το σύνθημα «γνώση, υπηρεσία, φιλανθρωπία». Υπάρχουν επίσης οι εξαμηνιαίες Εκθέσεις Επαγγελματικού Προσανατολισμού όπου οι μαθητές γυμνασίου και οι δάσκαλοι παίρνουν υλικά και υπογράφουν υποσχέσεις κατά των ναρκωτικών. «Επειδή η πρώτη επαφή ενός παιδιού με τα ναρκωτικά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, η λύση είναι να τα προσεγγίσουμε πριν τα προσεγγίσουν οι έμποροι ναρκωτικών» λέει η Vasu. Αλλά σε μια χώρα με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων, μία ομάδα δεν είναι αρκετή.

«Σύντομα συνειδητοποίησα ότι για να υλοποιήσω το όνειρό μου να φέρω το DFW σε όλη την Ινδία, έπρεπε να προχωρήσω πέρα από τις υπάρχουσες γραμμές λειτουργίας. Άρχισα να στρατολογώ οποιονδήποτε και όλους» λέει η Vasu. Το παράρτημά της αυξήθηκε σε έξι ομάδες στην ευρύτερη περιοχή του Δελχί, της πρωτεύουσας της Ινδίας με 18,9 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτό περιλάμβανε την ομάδα Ντουάρκα στο Νοτιοδυτικό Δελχί που εκπαίδευσαν 250 δόκιμους της αστυνομίας με την Αλήθεια για τα Ναρκωτικά και στη συνέχεια επεκτάθηκαν για να παραδώσουν το πρόγραμμα σε άλλους.

Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν αυτό να εξαπλωθεί με ομάδες να εμφανίζονται αναπάντεχα σε όλες τις γωνιές της Ινδίας, από την πολιτεία Τελανγκάνα στον νότο, έως την ομάδα της πολιτείας Γκουτζαράτ στη δυτική ακτή της Ινδίας και μόλις βόρεια στην «Μπλε Πόλη» του Τζοντπούρ στην πολιτεία Ραχασθάν, όπου η ηγέτιδα της ομάδας εργάζεται στο Γραφείο Δίωξης Ναρκωτικών της Ινδίας.

Όπως η Vasu δηλώνει: «Ο στόχος μου είναι να έχω μια Ινδία χωρίς ναρκωτικά», και τώρα, με 31 ομάδες σε 19 πολιτείες, που έχουν ήδη εκπαιδεύσει 125.000 ανθρώπους στους πρώτους 14 μήνες του παραρτήματος, έχει θέσει τα θεμέλια για να πετύχει ακριβώς αυτό.


Σώζεις ζωές διδάσκοντας την Αλήθεια για τα Ναρκωτικά; Πες μας γι’ αυτό.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΔΡΑΣΗ
Διδάσκεις την Αλήθεια για τα Ναρκωτικά;

Απολαμβάνεις να διαβάζεις ιστορίες για την πρόληψη ναρκωτικών και για το πώς η εκπαίδευση τέθηκε σε ισχύ σε όλο τον κόσμο; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν η δική σου ιστορία θα μπορούσε να ειπωθεί;

Το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά (DFW) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο εκπαιδευτών, υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ειδικών στην πρόληψη ναρκωτικών, γονέων και εθελοντών, όλοι τους ενωμένοι με τη χρήση των υλικών της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά και τον κοινό σκοπό να κατευθύνουν τους ανθρώπους προς μια ζωή χωρίς ναρκωτικά. Καθώς το διαβάζεις αυτό, είσαι ήδη μέλος της ομάδας.

Αν έχεις χρησιμοποιήσει επιτυχώς τα υλικά ή το πρόγραμμα σπουδών της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά και θα ήθελες να μοιραστείς τις προκλήσεις που συνάντησες και τις επιτυχίες σου με τους άλλους, θα θέλαμε να ακούσουμε από εσένα. Η ιστορία σου θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε ένα μελλοντικό ενημερωτικό δελτίο.

Παρακαλούμε στείλε μας την ιστορία σου και φωτογραφίες. Η εμπειρία σου μπορεί να εμπνεύσει άλλους να συμμετέχουν στο να διδάξουν την αλήθεια για τα ναρκωτικά σε όλο τον κόσμο.

Περιμένουμε να ακούσουμε νέα σου!


ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Υποστηρίξτε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και βοηθήστε να προστατέψουμε τις ζωές νέων ανθρώπων από τις καταστρεπτικές συνέπειες των ναρκωτικών. Οι συνεισφορές σας μας δίνουν τη δυνατότητα να διαθέσουμε δωρεάν τα εκπαιδευτικά υλικά μας σε σχολεία, νεανικούς συλλόγους και σε άλλες ομάδες και άτομα. Η υποστήριξή σας βοηθάει να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους με τα δεδομένα που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή ζωή χωρίς ναρκωτικά.