Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ

Οι αστυνόμοι της Γκαουτένγκ στη Νότια Αφρική κρατούν περήφανα τα πιστοποιητικά τους όταν ολοκλήρωσαν το Πρόγραμμα Ειδικών Εκπαιδευτικών σε Θέματα Ναρκωτικών.

Η εκπαίδευση δίνει στην Υπηρεσία της Αστυνομίας της Νότιας Αφρικής έναν τρόπο να μειώσει τα ναρκωτικά και το έγκλημα στη χώρα προσεγγίζοντας τη νεολαία πριν να το κάνουν τα ναρκωτικά.

Η Υπηρεσία Αστυνομίας της Νότιας Αφρικής (SAPS) έχει ένα μεγάλο καθήκον. Σύμφωνα με τις Κεντρικές Αρχές της Νότιας Αφρικής σε Θέματα Ναρκωτικών, η χώρα «βρίσκεται μεταξύ των 10 κορυφαίων χρηστών ναρκωτικών και αλκοόλ στον κόσμο, με διπλάσιους από τον μέσο όρο του υπόλοιπου κόσμου». Και αρχίζουν από νέοι, με τον μέσο όρο ηλικίας του πειραματισμού με τα ναρκωτικά να είναι τα 12 χρόνια – και έχουν την τάση να είναι ακόμη νεότεροι.

Η εθνική SAPS ήθελε να το αλλάξει αυτό, ξεκινώντας με την Επαρχία Γκαουτένγκ, την έδρα των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας: την Πρετόρια, τη διοικητική πρωτεύουσα, και το Γιοχάνεσμπουργκ, την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη. Η Γκαουτένγκ επίσης κατατάσσεται δεύτερη μεταξύ των επαρχιών της Νότιας Αφρικής για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, και πρώτη για περιστατικά προβληματικής οδήγησης. Για να δημιουργήσει μια πραγματική αλλαγή, η SAPS ήξερε ότι έπρεπε να ξεκινήσει προσεγγίζοντας τους νέους, πριν να το κάνουν τα ναρκωτικά, σταματώντας έτσι τα εγκλήματα που σχετίζονται με την πτυχή του προβλήματος που έχει να κάνει με τη ζήτηση. Γιατί να τους συλλάβεις όταν μπορείς να τους εκπαιδεύσεις εκ των προτέρων σχετικά με την πραγματική ζημιά που κάνουν τα ναρκωτικά;

Η SAPS βρήκε τον τέλειο σύντροφο για να το πραγματοποιήσει αυτό με το Ίδρυμα του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά στη Νότια Αφρική. Ξεκίνησε στις αρχές του 2018, όταν μια αρχιφύλακας του Αστυνομικού Σταθμού Πάρκβιου στο Γιοχάνεσμπουργκ έμαθε για το πρόγραμμα. Οργάνωσε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αστυνομία. Ακολούθησε μια παρουσίαση του προγράμματος στο Φόρουμ της Κοινοτικής Αστυνομίας (CPF) του Αστυνομικού Σταθμού Κάτλχουντ στην Γκαουτένγκ. Το CPF είναι μια αστυνομική ομάδα που στοχεύει να επιτύχει πιο αποτελεσματικό έλεγχο του εγκλήματος, μειώνοντας τον φόβο για έγκλημα, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής και βελτιώνοντας την υπηρεσία της αστυνομίας και τη νομιμότητα. Αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται με το να συνεργάζονται στενά η αστυνομία και η κοινότητα. Έτσι, η εκπαίδευση της αστυνομίας στην εφαρμογή του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά ξεκίνησε στην Γκαουτένγκ.

Και αυτοί οι αστυνομικοί ξεκίνησαν αμέσως τη δουλειά προσεγγίζοντας τα σχολεία και την κοινότητά τους. Αφότου εκπαιδεύτηκε, η αστυνομία στο Κρούγκερσντορπ, για παράδειγμα, έδωσε εκπαιδευτικές διαλέξεις σε 3.000 μαθητές σε μία εβδομάδα.

Αλλά με έναν πληθυσμό 12 εκατομμυρίων, ήταν αναγκαία μια πιο συστηματική προσέγγιση. Επομένως, με βάση τη γνώση που αποκτήθηκε από τα σεμινάρια που είχαν παραδοθεί μέχρι στιγμής, ένα Πρόγραμμα για Ειδικούς Εκπαιδευτικούς σε Θέματα Ναρκωτικών ιδρύθηκε για να διδάξει στην αστυνομία όλες τις δεξιότητες που χρειάζονταν για να παράσχουν αποτελεσματική εκπαίδευση σε θέματα ναρκωτικών.

Με την υποστήριξη της Συνταγματάρχη Mpho Annah Mofokeng, της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού στην Επαρχιακή SAPS, η εκπαίδευση άρχισε για τα καλά. Η Εκκλησία της Scientology του Βόρειου Γιοχάνεσμπουργκ υπηρέτησε ως το ιδανικό σημείο συνάντησης, και ομάδες 50 αστυνομικών εκπαιδεύτηκαν στο πρόγραμμα.

Αυτοί οι αστυνομικοί ξεκίνησαν αμέσως τη δουλειά προσεγγίζοντας τα σχολεία και την κοινότητά τους. Αφότου εκπαιδεύτηκε, η αστυνομία στο Κρούγκερσντορπ, για παράδειγμα, έδωσε εκπαιδευτικές διαλέξεις σε 3.000 μαθητές σε μία εβδομάδα.

Οι μαθητές περιλάμβαναν αστυνομικούς από τις Μονάδες K9 και τις Μονάδες Άμεσης Δράσης και τυπικούς αστυνομικούς που έκαναν περιπολίες. Οι απόφοιτοι του προγράμματος άρχισαν αμέσως να παραδίδουν το πρόγραμμα. Ανάμεσά τους ήταν η Αστυφύλακας Ramafamba από τη Μονάδα Πρόληψης του Κοινωνικού Εγκλήματος που έδωσε μια διάλεξη εκπαίδευσης σε θέματα ναρκωτικών σε 900 εφήβους και η Αστυφύλακας Salinda που έδωσε σεμινάρια σ’ ένα Καθολικό Ορφανοτροφείο.

Συνολικά 2.031 αστυφύλακες και κοινοτικοί αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν που στη συνέχεια διεξήγαγαν πάνω από 60 εκδηλώσεις προσεγγίζοντας πάνω από 130.000 ανθρώπους. Παρέδωσαν σε κάθε δήμο σε όλη την Επαρχία Γκαουτένγκ.

Τα αποτελέσματα ήταν αισθητά σε ολόκληρη την περιοχή με το έγκλημα που σχετίζεται με ναρκωτικά να σημειώνει πτώση κατά 16% στο Ντέιτον, μια περιφέρεια στον Μητροπολιτικό Δήμο Εκουρχουλένι, 19% στην Πρετόρια και 30% στον Δήμο Τεμπίσα.

Με την τεράστια επιτυχία του πιλοτικού, η SAPS ενέκρινε τώρα την εκπαίδευση 10.000 αστυνομικών για να αλλάξει πραγματικά την όψη της Νότιας Αφρικής. «Πρέπει να αλλάξουμε τη στάση» λέει η Συνταγματάρχης Mofokeng. «Οι άνθρωποι πεθαίνουν από ναρκωτικά, και μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Οπότε, πρέπει να το κάνουμε».


ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Υποστηρίξτε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και βοηθήστε να προστατέψουμε τις ζωές νέων ανθρώπων από τις καταστρεπτικές συνέπειες των ναρκωτικών. Οι συνεισφορές σας μας δίνουν τη δυνατότητα να διαθέσουμε δωρεάν τα εκπαιδευτικά υλικά μας σε σχολεία, νεανικούς συλλόγους και σε άλλες ομάδες και άτομα. Η υποστήριξή σας βοηθάει να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους με τα δεδομένα που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή ζωή χωρίς ναρκωτικά.