ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Ο Michael DeLeon και η ομάδα του Steered Straight κάνουν παράδοση στους νέους σε 47 πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο Michael DeLeon και η ομάδα του Steered Straight ταξιδεύουν στις ΗΠΑ διδάσκοντας στη νεολαία την αλήθεια για τα ναρκωτικά για να τους δώσουν ένα λαμπρότερο μέλλον.

Για πάνω από 18 χρόνια, ο Michael DeLeon έχει ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη γένετειρά του το Νιου Τζέρσεϊ διδάσκοντας στη νεολαία την αλήθεια για τα ναρκωτικά. Ο σκοπός του: να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να αποφύγουν τα λάθη που έκανε ως εθισμένος στην κοκαΐνη, που μετά έγινε εθισμένος στην ηρωίνη, που μετά έγινε γκάνγκστερ.

«Δε θέλω το παρελθόν μου να είναι το μέλλον τους» δηλώνει ο DeLeon. «Έκανα πολλά άσχημα πράγματα. Πλήγωσα πολλούς ανθρώπους. Παραβίασα σχεδόν κάθε νόμο που γράφτηκε και πέρασα σχεδόν 14 χρόνια συνολικά στη φυλακή και σε κέντρα επανένταξης για τα εγκλήματα που διέπραξα και για εκείνα που αν και δεν τα διέπραξα είμαι υπεύθυνος».

Ο DeLeon ίδρυσε το Steered Straight το 2000, ένα πρόγραμμα το οποίο προσεγγίζει παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες για να τους βοηθήσει να αποκτήσουν επίγνωση για τις επιλογές της ζωής τους και τις συνέπειες των πράξεών τους. Τώρα έχει μια ομάδα από ομιλητές που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας ένα ρεαλιστικό και ισχυρό μήνυμα πρόληψης. Όταν μιλάει σε σχολεία, μοιράζεται την πραγματική του ιστορία, χωρίς να κρύβει καμία φρικιαστική λεπτομέρεια.

«Έχω ταξιδέψει στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ και σε όλη τη χώρα κάνοντας τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων με το να μοιράζομαι την ιστορία μου και εκπαιδεύοντας τους νέους μέσω αυτής.

Αυτό έχει γίνει η αποστολή της ζωής μου. Δεν το κάνω για τα βραβεία. Δεν το κάνω για τον σεβασμό. Το κάνω επειδή μου έχει δοθεί μια νέα ζωή από έναν Θεό που απαιτεί πολλά από εμένα» είπε ο DeLeon.

Ως μέρος των δραστηριοτήτων του, έχει παράγει τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ. Το πρώτο του βίντεο ήταν το Τα Παιδιά Πεθαίνουν. Γι’ αυτό πήρε συνέντευξη από 137 παιδιά στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ, και στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια, τα οποία ήταν εθισμένα στην ηρωίνη. Ανακάλυψε ότι καθένα απ’ αυτά είχαν καπνίσει μαριχουάνα και τσιγάρα, είχαν εισπνεύσει ή κάνει χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και είχαν πιει αλκοόλ όταν ήταν ανήλικοι, πριν περάσουν στην ηρωίνη.

Αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με τα ναρκωτικά για την κόρη του, βρήκε το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά το 2012. Άρχισε να χρησιμοποιεί το ντοκιμαντέρ Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά: Αληθινοί Άνθρωποι, Αληθινές Ιστορίες και τις ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας «Τι Είπαν/Είπαν Ψέματα». Σύντομα ενσωμάτωσε τα βιβλιαράκια Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά στα καθημερινά του σεμινάρια στο σχολείο. Ο DeLeon, ο αυτοαποκαλούμενος μεγαλύτερος οπαδός του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά, υπέγραψε μια συμφωνία συνεργασίας με το Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά και σύντομα το λογότυπο του DFW διακόσμησε το τροχόσπιτο του DeLeon το οποίο τον μεταφέρει από πολιτεία σε πολιτεία.

«Όλοι μού είπαν ότι ο ΜΟΝΟΣ λόγος που ήρθαν να με δουν ήταν ότι τα παιδιά τους ήρθαν στο σπίτι και δεν μπορούσαν να σταματήσουν να μιλούν για την επίσκεψή μου στο σχολείο τους».

Τα σεμινάρια του DeLeon κάνουν τους ανθρώπους να μιλούν, όπως εξηγεί: «Στην Κομητεία Μονμάουθ του Νιου Τζέρσεϊ, μια πολύ πλούσια κομητεία με το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο χρήσης ηρωίνης στην πολιτεία, είχα πολλούς γονείς που ήρθαν σε μια βραδινή συνεδρία για ένα σεμινάριο ευαισθητοποίησης σε θέματα ναρκωτικών. Όλοι μού είπαν ότι ο ΜΟΝΟΣ λόγος που ήρθαν να με δουν ήταν ότι τα παιδιά τους ήρθαν στο σπίτι και δεν μπορούσαν να σταματήσουν να μιλούν για την επίσκεψή μου στο σχολείο τους. Έκαναν συζητήσεις με τα παιδιά τους για τα ναρκωτικά και την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, συζητήσεις που δεν είχαν κάνει ποτέ πριν.

Έχω λάβει εκατοντάδες e-mail, μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιστολές από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με τη διαφορά που δημιουργώ με τους μαθητές και το προσωπικό επίσης».

Οι νέοι που ενημερώνει στα σχολεία τού λένε ότι τώρα συνειδητοποιούν ότι ο εθισμός μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και μοιράζονται ιστορίες από τον δικό τους εθισμό ή τον εθισμό ενός μέλους της οικογένειάς τους.

Όταν έχει μαθητές που του λένε ότι δεν θα δοκιμάσουν πλέον μαριχουάνα ή άλλα ναρκωτικά χάρη στην παρουσίασή του, λέει ότι αυτός είναι ο σκοπός από τις προσπάθειές του.

Έχοντας ενημερώσει τώρα πάνω από 7 εκατομμύρια νέους σε 47 πολιτείες με την ιστορία του και τα βίντεο της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά, καθώς και με τη διανομή από πάνω από 290.000 βιβλιαράκια Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά, ο DeLeon δεν θα μειώσει τις προσπάθειές του μέχρι να γνωρίζει ότι κάθε παιδί έχει ενημερωθεί με το μήνυμα για το πώς τα ναρκωτικά καταστρέφουν ένα άτομο και τη ζωή του. «Δε θέλω να επηρεάσω απλώς ένα παιδί, θέλω να τα επηρεάσω όλα».


ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Υποστηρίξτε το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και βοηθήστε να προστατέψουμε τις ζωές νέων ανθρώπων από τις καταστρεπτικές συνέπειες των ναρκωτικών. Οι συνεισφορές σας μας δίνουν τη δυνατότητα να διαθέσουμε δωρεάν τα εκπαιδευτικά υλικά μας σε σχολεία, νεανικούς συλλόγους και σε άλλες ομάδες και άτομα. Η υποστήριξή σας βοηθάει να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους με τα δεδομένα που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή ζωή χωρίς ναρκωτικά.